Oanvänd bil krävdes på trängselskatt

En Opel-ägare fick ett kravbrev på posten om att betala in trängselskatt i Stockholm, annars väntade straffavgift på 500 kronor. Kruxet var bara att bilen inte använts på 20 år.

Senaste gången Roland Hermansson använde sin Opel Kadett var för över 20 år sedan. Det tycker inte Transportstyrelsen, som skickat ut en räkning på 20 kronor för trängselskatt i Stockholm, en stad han inte varit i på 35 år. 

 Betalade han inte in pengarna väntade en straffavgift på 500 kronor. Roland har nu betalat in avgiften men tänker överklaga till Transportstyrelsen. Missen kommer sig av att Transportstyrelsen läst in ett D i stället för ett O och därmed hamnade räkningen för passagen in till Stockholm nere i Blekinge.

 – Det är olyckligt men systemet förfinas hela tiden tack vare att det blir fel. Dessa läggs in i mjukvaran som lär sig felen. Däremot var det betydligt vanligare när allt var nytt, säger Eva Söderberg, pressansvarig för trängselskatt till Bohusläningen.

 Sedan trängselskatten infördes i Stockholm har staten dragit in över en halv miljard i förseningsavgifter. Missa inte Teknikens Världs stora granskning i länken nedan.