Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080807-obama-miljöbilar080807-obama-miljöbilar080807-obama-miljöbilar
080807-obama-miljöbilar

Obama lockar med miljöbilsrevolution

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama utlovar en omfattande satsning på miljöbilar om han väljs till USA:s näste president. År 2015 ska det finnas minst en miljon plug in-hybrider i USA och en miljöbilspremie på 7 000 dollar ska införas.

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama har hittills hållit en ganska hård linje mot den amerikanska bilindustrin. Trots att de amerikanska tillverkarna kämpar på ruinens brant har han inte varit villig att gå med på några lättare krav för bränsleförbrukningen. I sitt senaste uttalande ställer han bilindustrin inför en riktigt tuff uppgift. Om Obama väljs till president ska minst en miljon plug in-hybrider rulla på de amerikanska vägarna senast 2015. Det blir en svår nöt för biltillverkarna att knäcka, speciellt med tanke på att ingen av dem har en plug in-hybrid färdig i dagsläget. GM ligger bäst till med sin Chevrolet Volt. Men den väntas vara tillgänglig för allmänheten först 2010. Obama vill underlätta biltillverkarnas uppgift med ett statligt stöd på 4 miljarder dollar, motsvarande 24 miljarder kronor, som ska sätta fart på utvecklingen av plug in-hybrider. Dessutom utlovas skattesubventioner och lånegarantier till biltillverkare som övergår till att producera mer bränslesnåla bilar.

Det verkar också som att Obama har sneglat åt svenskt håll när han föreslår stora subventioner för dem som köper en bränslesnål bil. Obama föreslår att presumtiva miljöbilsköpare ska få en bonus på hela 7 000 dollar, motsvarande 43 000 kronor, rapporterar Automotive News. Obamas förslag ska inte bara ses som ett steg mot en miljövänligare amerikansk bilpark, demokraterna gör ingen hemlighet av att det även är av stor vikt att minska USA:s beroende av importerad olja. Obama lovar att minst tio procent av all energi ska komma från förnyelsebara källor vid slutet av hans första mandatperiod. För att ytterligare visa att han menar allvar med sitt miljöbilstänkande tänker Obama också byta ut alla bensinslukande bilar i Vita Huset mot miljöbilar inom ett år.

Motkandidaten John McCains första kommentar var att Obamas målsättning är orealistisk om man samtidigt inte bygger ut kärnkraften och utökar oljeutvinningen, vilket Obama dock säger sig vara beredd att göra. Obamas mothugg kommer i form av en TV-reklam där McCain beskylls för att vara ett av oljebolagens redskap.