Foto: Abarth

Abarth 124 GT med avtagbar hardtop i kolfiber

Abarths version av Fiats roadster 124 har gått och blivit med hardtop – i kolfiber. Debuten sker på bilsalongen i Genève, men redan nu har det italienska märket släppt en bild på specialversionen.

Vanliga Fiat 124 delar mycket med sitt tvillingsyskon Mazda MX-5, bland annat chassit, men några detaljer har alltid skiljt modellerna åt. Taket är en av dem: medan Fiaten enbart erbjuds med tygsufflet finns Mazdan med både tygtak och med hopfällbart plåttak (då kallad MX-5 RF).

Men nu blir det ändring på det. 124:an med skorpion i fronten istället för Fiat-märke har nämligen belönats med ett avtagbart tak i kolfiber. Enligt Abarth är man först på marknaden med att erbjuda det.

Det nya taket uppges väga 16 kilo och är belönat med både defroster samt värme- och ljudisolering. Abarth hävdar även att det nya taket gör bilen styvare. Dock måste det förvaras separat när det inte används – det går inte att fälla ner som på Mazdan.

Andra detaljer som är signifikativt för just 124 GT är den gråa kulören som kallas Alpi Orientali Grey. Delar av fronten och sidobackspeglarna får dock en mörkare, metallisk kulör för en sportigare look. Mattsvart huv finns som tillval.

17-tumsfälgarna från OZ som 124 GT är skodd på är också utmärkande för specialversionen och sägs väga tre kilo mindre än standardfälgarna.

Motorn är dock den samma som i vanliga Abarth 124 Spider, det vill säga en fyrcylindrig MultiAir-bensinare på 1,4 liter. Effekten ligger på 170 hästkrafter (30 upp från vanliga Fiat 124). Sprinten 0-100 ska gå på 6,8 sekunder och toppfarten anges till 223 km/h.

Går att få med både sexväxlad manuell låda eller Sports Sequential Esseesse-automatlåda.

Något pris är inte presenterat ännu. Vi får helt enkelt vänta tills Genève-salongen nästa vecka.