Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Range Rover Hybrid Silk TrailRange Rover Hybrid Silk TrailRange Rover Hybrid Silk Trail
Range Rover Hybrid Silk Trail

Officiell: Range Rover (diesel-)Hybrid

Nu presenterar Land  Rover världens första dieselhybrid-suvar. Trots låg bränsleförbrukning  ska terrängegenskaperna förbli de samma. För att bevisa detta inleds i  dag en 16 000 km lång expedition från Storbritannien till Indien.

Det händer mycket hos Land Rover i dagarna. Tidigare skrev vi om att Range Rover Evoque uppdateras och blir snålare. Nu har det blivit dags för storasyskonen att försöka ta bort sina stämplar som miljöbovar. Genom att kombinera den lilla diesel-V6:an SDV6 med en elmotor blir de nya modellerna världens första dieselhybrid-suvar i premiumklassen, enligt Land Rover. 

Det är inte bara vanliga Range Rover som utrustas med en elmotor utan även Range Rover Sport Hybrid får exakt samma hybridsystem. Då de båda bilarna baseras på Jaguar Land Rovers nya aluminiumplattform PLA är de redan från ritbordet förberedda för hybriddrift. Detta har bidragit till att interiörutrymmena är identiska med de vanliga bensin- och dieseldrivna Range Rover-modellerna. Till och med den tredje sätesraden i Range Rover Sport, som gör bilen sjusitsig, har lämnats intakt.

Drivlinan består av treliters diesel-V6:an SDV6 och en 35kW stark elmotor kopplade till den vanliga åttaväxlade automatlådan från ZF. Hela hybridsystemet väger mindre än 120 kg. Elmotorn producerar 170 newtonmeter och enbart i eldrift kan Range Rover Hybrid köra 1,6 kilometer i farter upp till 48 km/h. Totalt plockas det ut 340 hästkrafter och hela 700 newtonmeter. Noll till hundra-sprinten klaras av på under sju sekunder. Rena SDV8-sifftor med andra ord. Utsläppen ska enligt LR stanna på 169 gram koldioxid per kilometer och förbrukningen på 6,4 liter diesel per mil vid blandad körning. Det är 26 procent lägre än SDV8.

Designmässigt har det mesta lämnats orört från vanliga Range Rover men på bakluckan och under gälarna på framdörrarna finns några Hybrid-emblem. Interiören kan även ståta med att instrumentbildskärmen har utrustas med en mätare som berättar hur mycket energi som används för tillfället. Hela Hybridsystemet styrs av ett program som kallas "Vehicle Supervisory Control" vilket anpassar hybridsystemet efter förarens sätt att köra. 

Idag torsdag startar en resa som sträcker sig 16 000 km. Resan kommer att gå genom Ryssland, Kina och ytterligare tio länder. Längs den uråldriga Sidenvägen ska Range Rover visa hybridbilarna från deras bästa sida. Resan startar vid Land Rovers fabrik i Solihull utanför Brighton i England. Slutdestinationen är Indien, närmare bestämt Mumbai och Tata-fabriken. 

Om Silk Trail-bilarnas utrustning med vinschar och det kraftiga takräcket med extraljus lär bli vanligt på Range Rover hybriderna runt Östermalm är fortfarande oklart. Vad som däremot är spikat är att Range Rover Hybrid och Ranger Rover Sport Hybrid presenteras på Frankfurtsalongen nästan månad. De första Range Rover-hybriderna når ut till köparna först nästa år. Prispåslaget för hybridmodellen i Sverige är fortfarande inte fastställt men lär hamna på fel sida om miljonen. Alltså ungefär lika mycket som dagens toppversion 5,0 S/C.