Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Officiell! Vipers nya logga

Varje version av Viper har visat nya varianter av Viperloggan. Vi kan visa den tredje generationens logga som döpts till ”Stryker”.

På 1980-talet var Dodge knappast känt som det sportigaste märket på marknaden. Chevrolet hade överlägsna Corvette och på Dodge huvudkontor visste man inte vad man skulle göra för att möta motståndet från sin landsman. Åtminstone inte tills någon fick snilleblixten att plocka ner en åtta liter stor V10 i en bil som förde tankarna till AC Cobra. 

 När det knappt fanns något 80-tal kvar så tog Dodge tillfället i akt och bestämde sig för att visa upp Viper RT/10 på bilsalongen i Detroit 1989. Mottagandet blev så varmt att man bestämde sig för att sätta bilen i produktion och tre år senare levererades de första bilarna till kund. 

 För att markera att det här var något alldeles särskilt fick den första generationen Viper inte Dodge-märket på huven, utan ett specialmärke togs fram. Den illmariga ormen fick namnet Sneaky Pete och satt på varenda Viper mellan 1992 och 2002, innan ersättaren kom 2003. Då döptes och ritades loggan om och fick aningen mer aggressiva drag än den tidigare lite serieteckningsaktiga stilen. Loggan hette Fangs och satt på Viper-bilar från 2003 till 2010, när modellen lades ner. 

 När nu nästa generation Viper är på ingång har Dodge tagit fram ännu en ny logotyp. Den här gången heter ormen Stryker efter engelskans striker, eller anfallare. Precis som namnet har även själva loggan blivit mycket mer aggressiv men flirtar med den första logotypen, som också var i halvprofil. Designern bakom loggan heter Vince Galante och menar att några av hans barndoms leksaker stått som inspiration för designen.

Nästa Dodge Viper, alltså den med nya Stryker-loggan, kommer visas upp på bilsalongen i New York i april.

 Någon som haft med Vipers att göra sedan starten är bilnördarnas bilnörd Jay Leno. Och vad han tycker om den första Vipern ser du i klippen här nedan.

https://youtu.be/ivM-f09x5uU?width=575&height=353https://youtu.be/XTOgIt6b3zs?width=575&height=353