Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080326-jaguar-land-rover
080326-jaguar-land-rover
080326-jaguar-land-rover
080326-jaguar-land-rover

OFFICIELLT: Tata Motors köper Jaguar och Land Rover av Ford

Nu är det äntligen officiellt, det som de flesta av oss redan visste – Ford säljer brittiska premiummärkena Jaguar och Land Rover till indiska Tata Motors. Köpeskillingen uppgår till 2,3 miljarder dollar.

Det var i augusti förra året som Ford beslutade sig för att undersöka möjligheterna för Jaguar och Land Rover i och med att amerikanerna globalt vill fokusera på varumärket Ford. Efter segdragna förhandlingar med otaliga rykten omkring sig så är det då äntligen officiellt att Tata Motors tar över de båda klassiska brittiska bilmärkena.

Men än kanske man inte ska ropa hej, för i det officiella pressmeddelandet från Ford står det att försäljningen väntas vara avklarad i slutet av nästa kvartal, alltså mot sommaren.

Båda parterna uppges vara nöjda med avtalet som slutits i dag som innebär att indierna tar över de båda britterna för den i sammanhanget nätta summan 2,3 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 13,8 miljarder kronor. Ford ska dessutom bidra med 600 miljoner dollar (cirka 3,6 miljarder kronor) till pensionsfonderna för de anställda inom Jaguar och Land Rover.

I framtiden är det tänkt att de båda bilmärkena ska utveckla på egen hand, men innan dess ska Ford, allt enligt avtalet, under olika tidsperioder förse dem med drivlinor, fordonskomponenter och olika plattformstekniker. Dessutom ska de finansiellt hjälpa återförsäljarnätet i upp till tolv månader.

Ratan N. Tata, styrelseordförande i Tata Sons och Tata Motors, uppger att de är väldigt nöjda med att få in Jaguar och Land Rover under deras vingar. De hyser största respekt för de två klassiska bilmärkena och ska verkligen anstränga sig för att bevara och bygga vidare på deras arv och konkurrenskraft, att kvarhålla deras identiteter.