Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

OKQ8 går samman med Q8 Danmark

Svensk-kuwaitiska OKQ8 gör gemensam sak med Q8 Danmark. Det nya bolaget får 1 100 mackar i Sverige och Danmark. Men EU kan komma att stoppa affären.

OKQ8 bildades 1 januari 1999 av ägarna OK ekonomisk förening, OKEF och Kuwait Petroleum International, KPI. Nu tar man nästa steg och etablerar sig alltså i Sverige och Danmark i och med samgåendet. Men enligt OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå kommer affären inte påverka kunderna. 

 –Vi skapar en starkare bas för framtida utveckling, men behåller varumärkena OKQ8 och Q8 i respektive land. För kunderna blir det ingen skillnad, säger han i ett pressmeddelande.

 Det nya bolaget kommer att ägas till 50 procent av OKEF och KPI. Sammanlagt har man nu 4 000 anställda på 1 100 mackar. 

 – Vi har stor respekt för att marknaderna i Sverige och Danmark har olika förutsättningar och att kundernas förväntningar på exempelvis sortiment skiljer en del. Därför värnar vi om den kunskap och erfarenhet som byggts upp i respektive organisation under lång tid. Men vi ska självfallet lära av varandra och ta med goda exempel in i det nya samarbetet, säger Steffen Pederson, vd för Q8 Danmark.

 Innan affären går igenom kommer det dock prövas av EU-kommissionen i Bryssel som ska utreda om den kan råka bryta mot EU:s konkurrenslagar.