Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RachenStocker

Oljepriset närmar sig årslägsta – bensin och diesel billigare

Råoljan har på kort tid sjunkit kraftigt i pris och är nu på lägsta nivå sedan början av februari. Drivmedelsbolagen har sänkt priset på bensin och diesel i Sverige.

Under måndagsmorgonen handlades (oktoberkontrakt) amerikanska WTI-oljan för som lägst 77,26 dollar per fat och Brent-oljan (Nordsjöoljan) för 84,53 dollar. För mindre än en månad sedan låg båda runt 20 dollar högre per fat och i mitten av sommaren ytterligare 20 dollar högre. Då var priserna på nästan samma nivå som strax efter Rysslands invasion av Ukraina i februari.
Dagens priser är de lägsta sedan innan kriget inleddes. 24 januari (exakt en månad innan invasionens första dag) låg WTI-oljan lägre än i dag (76,76 dollar/fat) och 17 februari (en vecka innan) kostade Brent-oljan mindre (84,19 dollar/fat).

Främsta anledningen till att priserna på råolja backar kraftigt är minskad efterfrågan till följd av inflationen i världen med tillhörande kraftiga räntehöjningar. I och med att det väntas fler räntehöjningar av centralbanker runt om i världen kan vi misstänka att efterfrågan på olja minskar än mer och att priserna därför fortsätter att sjunka.

https://datawrapper.dwcdn.net/QLl95/1/

Billigare bensin och diesel

Drivmedelsbolag i Sverige har under måndagen sänkt sina riktpriser för bensin och diesel. På bemannade drivmedelsstationer kostar en liter 95-oktanig bensin just nu 19,03 kronor vilket är 25 öre lägre än i går.
Dieselpriset har sänkts med 35 öre och kostar under måndagen 24,06 kronor per liter.
Även dieselbränslet HVO100 har sänkts med 35 öre och kostar nu 30,42 kronor per liter.
Etanolbaserade bränslet E85 har däremot inte blivit billigare. Efter en höjning under måndagsmorgonen kostar E85 nu 16,77 kronor per liter.

Svenska drivmedelspriserna sjunker dock inte i samma takt som priset på råolja. Anledningen är den svenska kronan som under året kraftigt har försvagats gentemot amerikanska dollarn (valutan som oljemarknaden spekulerar i). Enbart under september månad har kronan tappat omkring 50 öre gentemot dollarn.

TEST: Elbilar med lågt leasingpris 

Skattesänkningar

På grund av de höga drivmedelspriserna under året infördes den 1 maj en temporär skattesänkning som resulterade i lägre konsumentpris. En undersökning av Konjunkturinstitutet (en förvaltningsmyndighet som lyder under staten) visar dock att skattesänkningen fullt ut inte nådde konsumenterna då drivmedelsbolagen uppges ha tagit en del av kakan.

Sista dagen för den temporära skattesänkningen är den 30 september, med andra ord om fyra dagar. Därefter kommer drivmedelspriserna att öka kraftigt igen. Men det finns en öppning för lägre priser framöver då EU-kommissionen sägs ge Sverige tillåtelse att slopa energiskatten under en period av minst tre månader. Skulle ett beslut officiellt tas räknar man med över tre kronor billigare bensin och mer än en krona billigare diesel.

Aktuella drivmedelspriser

Per den 26 september 2022. Priserna avser pris vid bemannad drivmedelsstation. Priserna är riktpriser och därmed kan lokala avvikelser förekomma. Siffror inom parentes avser förändring i kronor sedan gårdagen (25 september).

 

Bensin 95 19,03 kr (-0,25)

Bensin 98 20,28 kr (-0,25)

Diesel 24,06 kr (-0,35)

HVO100 30,42 kr (-0,35)

E85 16,77 kr (+0,35)

 

Källa: OKQ8

TEST: Mindre bilar med mindre prislappar