Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090316-fiat-alfa-romeo-sverige
090316-fiat-alfa-romeo-sverige
090316-fiat-alfa-romeo-sverige
090316-fiat-alfa-romeo-sverige

Olle Olsson Bolagen/Italienska Bil slutar sälja Fiat och Alfa Romeo

Olle Olsson Bolagen AB har via sitt dotterbolag Italienska Bil AB meddelat Fiat Group Automobiles S.p.A att de inte ska förlänga avtalet gällande försäljningen av Fiat och Alfa Romeo i Sverige.

När nuvarande försäljnings- och distributionsavtal mellan Olle Olsson Bolagens dotterbolag Italienska Bil AB och Fiat Group Automobiles S.p.A upphör den 16 september i år kommer inte ett nytt avtal att ta vid. Detta betyder att Italienska Bil AB efter detta datum inte kommer att distribuera eller sälja Fiat Personbilar, Fiat transportbilar och Alfa Romeo i Sverige.

Olle Olsson Bolagen AB fortsätter däremot med import och distribution av Isuzu genom Isuzu Sverige AB.

Dagens besked kan ses som något chockerande med tanke på Fiats fina frammarsch i Sverige på sistone. Efter att ha backat i fyra år har Fiat i Sverige gjort en helomvändning och i stället ökat medan alla andra importörer tappat. Pontus Olsson, sonson till grundaren Olle Olsson och till vänster på bilden ovan, förklarade för Teknikens Världs läsare i februari att en av anledningarna är småbilarnas större acceptans. Att små motorer och lägre förbrukning ligger rätt i tiden, något som Fiat är duktiga på.

Dessutom poängterade han att återförsäljarnätet var i behov av att växa med ytterligare tio återförsäljare, från dagens 35. Dessa framtidsutsikter från vd Pontus Olsson är bara en månad gamla och visst måste han redan då ha känt till att försäljnings- och distributionsavtalet ska upphöra senare i år.

Olle Olsson Bolagen AB hade också en positiv syn på hur de skulle höja ribban för Alfa Romeo i Sverige, som försäljningsmässigt tunnats ut kraftigt år efter år, genom fler återförsäljare och intåget av nya småbilen MiTo. Av detta blir det nu ingenting av.

Vad som händer efter den 16 september med Fiat och Alfa Romeo i Sverige är okänt, liksom hur alla Fiat- och Alfa Romeo-ägare i Sverige kommer att drabbas. Det är upp till Fiat Group Automobiles S.p.A att se till att det fortsätter rulla för dessa märkens del i Sverige, även efter att avtalet löpt ut.

Läs mer