Opel Adam får trecylindrig 1,0-litersmotor

Opel lägger just nu mycket krut på att förnya motorutbudet. Senast i raden av nya motorer är en trecylindrig 1,0-litersmotor som debuterar i lilla Adam.

Utöver konceptbilen Monza blir en liten trecylindrig motor Opels publikdragare på bilsalongen i Frankfurt. Opel är mitt uppe i en större uppdatering av motorprogrammet där 13 nya motorer ska lanseras mellan 2012 och 2016. 1,0-litersmotorn blir ett välkommet tillskott till Adam som för närvarande bara finns med fyrcylindriga bensinmotorer på 1,2 eller 1,4 liter.

 Den nya turboladdade 1,0-litersmotorn, med det officiella namnet 1,0 SIDI Turbo, utvecklar som mest 115 hästkrafter och 166 newtonmeter och ska vara 20 procent snålare än en effektmässigt jämförbar 1,6-litersmotor. Opel säger sig inte ha någon exakt förbrukningssiffra för Adam med den nya motorn men förväntar sig att koldioxidutsläppen hamnar en bra bit under 100 g/km.

 1,0-litersmotorn är en helt nyutvecklad aluminiumkonstruktion med direktinsprutning, variabel ventilstyrning. Vibrationerna motverkas med en kedjedriven balansaxel och ljudet tas, i alla fall delvis, bort av nya täckkåpor.

 När den nya motorn lanseras i Adam i höst görs det tillsammans med en ny sexväxlad manuell växellåda som framöver ska spridas till alla Opel-modeller med vridmoment upp till 220 newtonmeter.