Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Adam S
Opel Adam S
Opel Adam S
Opel Adam S

Opel Adam S – ”OPC light” i litet format

På Genèvesalongen visar Opel upp Adam i hett S-utförande. Med 1,4-liters turbomotor på 150 hästkrafter gör den lilla rackaren 220 km/h.

Opel Adam ska visas upp i två nya utföranden i Genève i veckan, dels tidigare presenterade Adam Rocks och dels Adams S som vi får höra om nu i dag.

Opel Adam S är, precis som namnet avslöjar, en sportigare version av Opels 3,7 meter lilla stadsbil. Det är dock inte en OPC-version, långt ifrån. En sådan får vi fortsatt vänta på.

 I Adam S sitter 1,4-litersbensinaren som vi känner till sedan innan. Men med hjälp av turbo har Opel kunnat trissa upp effekten från 100 till 150 hästkrafter. Hur stort maxvridet är berättar inte Opel exakt. Däremot nämner de är att det är 70 procent högre än i sugmotorvarianten vilket i så fall betyder att 130 newtonmeter blivit 221, eller däromkring.

 Tillsammans med den sexväxlade manuella lådan kan Adam S pressas upp till toppfarten 220 km/h. Adam 1,4 100 hk maxar 185 km/h, så lite skillnad är det.

Adam S är som nämnt ingen OPC, men lite Opel Performance Center finns det ändå den i lilla krabaten. Bakom de 18 tum höga fälgarna med 225/35-däck gömmer sig nämligen OPC-utvecklade bromsar. Andra sportiga detaljer i Adam S, utöver bromsarna, är viktbesparande åtgärder i motorn, sportfjädring, tufft bodykit, takspoiler och sportstolar från Recaro.

Opel Adam S går tyvärr inte att köpa i dagsläget. Opel benämner den i stället som ”nära produktion”. En annan läcker Opel som är nära produktion är Astra OPC Extreme, som även den visas i Genève i veckan.