Opel Adam Rocks
Opel Adam Rocks

Opel Adams Rocks – en crossover i fickformat

Riktigt så liten är inte Adam Rocks men det är faktiskt precis så Opel beskriver sin lilla crossoveraktiga bil. Med tufft yttre, förhöjd markfrigång och skjutbart tygtak ställs Adam Rocks ut i Genève i mars. Försäljningen startar i sommar.

På Parissalongen hösten 2012 klev Opel in i minibilsklassen när de visade upp lilla Adam som med två millimeters marginal missar att sträcka sig 3,7 meter från front till akter. Sedan marknadslanseringen i januari 2013 har Adam bara funnits i ett utförande, nämligen som tredörrars men med en oändlighet av tillval som gör att få sålda Adam liknar varandra.

Men nu är det dags för en ny Adam-version. Vi skulle kunna kalla den för fyrdörrarskaross där ena ”dörren” är av tyg. Denna nya Adam, med tilläggsnamnet Rocks, har nämligen ett skjutbart tygtag som på fem sekunder når öppet läge och låter solens värmande strålar tränga sig in i kupén. Taklösningen är densamma som på kommande Adam Cabrio och konkurrenter som Fiat 500C och något större Citroën DS3 Cabrio, men även mindre konkurrenter som till exempel sprillans nya Peugeot 108 Top.

Men det är inte bara takkonstruktionen som är ny hos Adam Rocks. Rocks-versionen har 15 millimeter högre markfrigång och är fyra centimeter längre än vanliga Adam. Tacka de skyddande plastdetaljerna i fronten, på bakre stötfångaren, längs skärmkanterna och längs med tröskellådorna för de extra centimeterna. Dessutom har Rocks tuffa detaljer i matt aluminiumlook, bland annat runt dimljusen fram och bak samt backljuset och så klart de hasplåtsliknande doningarna i båda ändarna.

 17- och 18-tumshjul med fälgar i olika utföranden, några unika för just Rocks, finns att välja mellan.

 Med sitt nya utseende kallar Opel Adams Rocks för en crossover. Ja, de går till och med så långt att de kallar Adam Rocks för den (översatt till förståelig svenska) ”första stadsvänliga tredörrarscrossovern i fickformat under fyra meter”. Det går då att sätta epitet på allt, bara man är fantasifull nog.

Nyheterna hos Adam Rocks är inte bara synliga. Bland de osynliga, men ändå märkbara förändringarna finns så klart modifierade chassikomponenter till följd av den förhöjda markfrigången. Opel säger sig även ha justerat servostyrningen för mer direkt känsla.

Interiört ser det ut som i vanliga Adam men tillsammans med Rock släpper Opel samtidigt nya dekorpaneler och klädslar för att ytterligare bredda individualiseringsmöjligheterna. Två av interiörpaketen går bara att få till Adam Rocks.

Den nya trecylindriga bensinturbomotor med direktinsprutning och cylindervolym på 1,0 liter som Opel har pratat om i ett halvår, och som vi berättade mer om för bara några dagar sedan, gör entré med hjälp av Adam Rocks. Den finns med två olika effektuttag, 90 och 115 hästkrafter. Båda med samma maxvrid om 166 newtonmeter. 0,43 liter vill den effektsvagare varianten ha per mil enligt preliminära siffror.

 Adams redan befintliga bensinmotorer finns också att tillgå. Dels 1,2-litersbensinaren på 70 hästkrafter, dels 1,4-litersbensinaren med antingen 87 eller 100 hästkrafter.

Opels nya sexväxlade manuella låda tar också plats i Adam Rocks. Den kan du läsa mer om här.

Opel Adams Rocks har världspremiär på bilsalongen i Genève i början av mars. Försäljningen startar i sommar medan produktionen drar igång i tyska Eisenach i augusti. Vad du behöver lägga ut för att bli ägare av en Adam Rocks vet vi ännu inte, i samband med säljpremiären i sommar kommer priserna.