Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090526-opel-ny-ägare090526-opel-ny-ägare090526-opel-ny-ägare
090526-opel-ny-ägare

Opel-affären snart klar

Den tyska regeringen meddelar att en ny ägare till Opel förmodligen kommer att presenteras den här veckan. Striden om Opel är fortsatt hård. Både Magna och Fiat uppges ha förbättrat sina bud.

 Nu dröjer det inte länge innan tyska Opel lämnar den amerikanska gemenskapen i General Motors. Enligt Ulrich Wilhelm, talesman för den tyska regeringen, hoppas man kunna bringa klarhet i Opels ägarfråga någon gång den här veckan. Förbundskansler Angela Merkel har haft möte med de ansvariga ministrarna om de tre återstående budgivarna på Opel, men än har inget avgörande besked kunnat ges.

Den stora bildelsleverantören Magna International ansågs ligga bäst till i förhandlingarna i förra veckan. Men sedan en företrädare för den tyska regeringen gjorde klart att Magnas bud innehöll den bästa affärsplanen valde Fiat att bättra på sitt bud i helgen. På söndagen uppgav dock en källa till Reuters att Magna hade kontrat och förbättrat sitt bud. Det belgiska holdingbolaget RHJ International finns fortfarande kvar i budgivningen som något av en outsider.

Om man ska tro den tyske ekonomiministern Karl Theodor zu Guttenberg måste alla de tre budgivarna förbättra sina bud rejält. Ekonomiministern fastslog på söndagen att inget av de tre buden höll måtten eftersom de alla lade för stor risk på den tyska regeringen.

Det slutliga beskedet om Opel fattas av General Motors, men Tysklands regering har en hel del att säga till om då affären väntas innefatta finansiella lånegarantier i miljardklassen. 

Läs mer