Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera Foto: www.weigl.biz

Opel Ampera Europas mest sålda eldrivna bil

För tillfället är Opel Ampera, Årets Bil 2012, Europas mest sålda elbil med en marknadsandel på över 20 procent. I Tyskland är bilen helt dominerande i elbilsklassen.

Laddhybriden Opel Ampera, som tillsammans med syskonbilen Chevrolet Volt bland annat kammade hem titeln Årets Bil 2012 för några månader sedan, räknas vanligtvis in i klassen elbilar trots att den har en annorlunda drivlinekonfiguration där en elmotor så långt det går driver bilen med hjälp av ett batteri. När batteriet är tomt på energi kickar i stället en bensinmotor igång och driver elmotorn som i sin tur fortfarande står för framdrivningen.

 Nu har elbilsförsäljningen i Europa under maj månad sammanställt och i topp hittas just Opel Ampera med en marknadsandel på drygt 20 procent. På vissa marknader har Ampera en rejält dominant ställning bland elbilarna. I exempelvis Nederländerna stod den för 77 procent av elbilsförsäljningen i maj. Sett över årets fem första månader är andelen över 50 procent.

 Även i Tyskland dominerar Ampera med över en tredjedel av marknaden under maj månad och i Schweiz stod modellen för 44 procent av de sålda elbilarna.

 Även i Sverige är Opel Ampera med uppe i toppen men får se sig slagen Nissan Leaf och Volvo C30 Electric, båda renodlade elbilar. Hittills i år har 30 Opel Ampera sålts i Sverige. Motsvarande siffror för Leaf och C30 Electric är 45 respektive 40.