Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090302-opel-ampera
090302-opel-ampera
090302-opel-ampera
090302-opel-ampera

Opel Ampera – första bilden

Genèvesalongen närmar sig med stormsteg och förhandstittarna nyheterna avlöser varandra. Nu får vi se första bilden på Opel Ampera – Chevrolet Volt i Europakläder. 

 Tidigare har vi fått se dels en smygtitt på Opel Ampera  i dunkelt ljus, dels har vi fått se läckta datorillustrationer. Nu får vi se den första officiella bilden som visar Ampera som den ska se ut när den når försäljningshallarna om två år. Det första intrycket är att Ampera ser betydligt råare ut än Chevrolet Volt, som närmast framstår som mesig i jämförelse med sin europeiska tvilling. Vi kan också se att Ampera har lånat fronten från konceptet Flextreme som visades på Frankfurtsalongen 2007. De boomerangformade tvättbjörnsögonen ger Ampera mycket karaktär. Även om Ampera och Volt skiljer sig till utseendet är de exakt samma bil under skalet. Häromdagen visade GM även Volt så som den ser ut när den säljs i Australien. I landet där nere byter Chevrolet Volt namn till Holden Volt och får ett nytt märke i fronten, i övrigt är bilarna identiska.

Opels långt gånga produktdelande med GM kan tyckas märkligt i dessa tider då Opel ser ut att gå samma öde till mötes som svenska Saab. I helgen blev det känt att Opel ska rekonstrueras för att rädda företaget och de tusentals arbetstillfällena. Även Opel är dock i behov av hjälp från den inhemska staten. Enligt GM behöver Opel närmare 40 miljarder kronor i statligt stöd för att överleva. Detta ska göra det möjligt för Opel att frikopplas från GM och verka på egen hand.

Läs mer