Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Astra CNG är nu redo för gas

Populära Opel Astra har blivit gasbil som kan tankas med naturgas eller biogas. Den ställs ut på Frankfurtsalongen med kan redan beställas i Sverige till ett pris som börjar på 211 900 kronor.

Nya Opel Astra är inte bara en testvinnare hos Teknikens Värld och ett försäljningsmässigt draglok för Opel Sverige, numera är den också en gasdriven bilmodell. På bilsalongen i Frankfurt ställer Opel, vid sidan om exempelvis Insignia GSi och Grandland X, ut Astra 1,4 Ecotec CNG.

Astra CNG (står för Compressed Natural Gas) har en 1,4-litersmotor som optimerats för att kunna drivas med just gas, antingen naturgas, biogas eller en blandning av båda. Motorn levererar 110 hästkrafter och 200 newtonmeter. Enligt NEDC-körcykeln är förbrukningen vid blandad körning mellan 0,41 och 0,43 kilo per mil vilket motsvarar mellan 113 och 116 gram per kilometer. I och med att Astra CNG uppfyller svenska miljökrav är modellen skattebefriad i fem år. Dessutom har den även ett lägre förmånsvärde än motsvarande bensinbil vilket lockar tjänstebilsförarna.

Två gastankar i kolfiberkomposit rymmer sammanlagt 19 kilo (117,5 liter) gas. Skulle gasen sina finns även en bensintank på 13,7 liter som tillåter ytterligare körning innan ett tankställe måste uppsökas.

Opel Astra Enjoy 1,4 Ecotec CNG (halvkombin) kostar i Sverige från 211 900 kronor och Opel Astra Enjoy 1,4 Ecotec CNG Sports Tourer (kombin) kostar från 219 900 kronor. De båda finns redan nu att beställa.