Opel Astra sedan

Opel Astra sedan bildar en kvartett

I runda slängar har det passerat 33 månader sedan Opel Astra generation fyra presenterades. Nu är det dags för sedanversionen att landa i bilhallarna, dock knappast i de svenska.

Fjärde karossversionen av Opel Astra generation J är nu ett faktum. Först kom kombikupén (jo, Opel skriver så i Sverige, halvkombi kan den också kallas), därefter kom kombimodellen Sports Tourer och coupéversionen GTC. Nu är det dags för en fjärde karossvariant som blir den fjärde i ordningen. Det är alltså sedanmodellen som nu presenteras. Senare kommer även en femte karossvariant, nämligen cabrioleten som tidigare bekräftats.

 Nya Opel Astra sedan mäter 4,66 meter på längden, 1,81 meter på bredden och knappt 1,48 meter på höjden. På längden är sedanmodellen drygt två decimeter längre än fem dörrar stora kombikupén. Hjulbasen är däremot densamma, knappt 2,69 meter.

 Sedanmodellen slår sitt femdörrarssyskon med 90 liter vad gäller bagagevolymen. 470 liter ryms där bak i Astra sedan. Alltså inte helt långt ifrån volymsiffran som anges för Astra Sports Tourer.

 Baksätet i sedanversionen kan fällas 60/40.

 Under huven erbjuds sju olika motoralternativ. Fyra bensinmotorer på mellan 74 och 180 hästkrafter samt tre dieselmaskiner på mellan 95 och 130 hästkrafter.

 Opel Astra sedan tros kunna sälja riktigt bra på marknader som i Turkiet och Ryssland, men även i andra europeiska länder. Sverige lär inte få ta del av denna karossversion av Astra. Vi svenskar har inte fått se Astra i sedanutförande sedan andra generationen som såldes för tiotalet år sedan.

 Vad tycker du om denna mini-Insignia? Snyggare än halvkombin som är vanligast i vårt land?