Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100616-opel-astra-kombi
100616-opel-astra-kombi
100616-opel-astra-kombi
100616-opel-astra-kombi Foto: www.weigl.biz

Opel Astra Sports Tourer är här

Samling runt pumpen alla svenska kombiälskare, en ny kombi är här! Det senaste tillskottet till kombiskaran heter Opel Astra Sports Tourer. Med praktisk insida och sportig utsida kommer den hit i januari.

Nu får vi äntligen veta mer om Opel Astra Sports Tourer. Det är inte bara kunderna som har sett fram emot kombimodellens ankomst, 25 procent av Astra-försäljningen i Europa utgörs av kombiversionen, vilket är en ovanligt stor andel. Genomsnittet för klassen är 17 procent. Här i kombitokiga Sverige är det förstås lite annorlunda, här väljer 50 procent av Astra-köparna kombimodellen. Därför kan vi gissa att Opel gläds åt att äntligen kunna visa upp den färdiga modellen och meddela att den begår världspremiär på bilsalongen i Paris den 2-24 oktober och börjar säljas i Sverige i januari näst år.

Är Opel Astra Sports Tourer något att vänta på då? Jo, varför inte. Opel säger sig ha kombinerat praktiska egenskaper med ett sportigt och elegant utseende. Deras påstående ser ut att kunna stämma. Den påhängda kombirumpan maskeras väl av den sluttande taklinjen och linjespelet känns igen från storebror Insignia Sports Tourer. Kombiformen gör att Astra Sports Tourer kan svälja mellan 500 och 1 550 liter – fullt godkänt för sin storlek. Med dessa första bilder som enda utgångspunkt är det svårt att avgöra men Opel säger sig ha skapat ett praktiskt och lättlastat bagageutrymme. Utrymmets sidor är släta och de bakre ryggstöden (delade 60/40) är fjäderbelastade och kan fällas fram med knappar på sidorna i bagageutrymmet. När knapparna har använts ökar den maximala lastlängden till 1 835 mm, vilket är 28 mm längre än i nuvarande Astra kombi. Opel-folket har dessutom stoppat in en mängd förvaringsfack i kupén. Totalt rymmer de 25 liter.

Motorprogrammet består av åtta bensin- och dieselmotorer med effekt från 95 till 180 hästkrafter. Minst i motorutbudet är nya 1,3 CDTI ecoFLEX med 95 hästkrafter och start/stopp-system, det senare kommer med tiden även att finnas till resten av motoralternativen. Alla motorer som kombineras med manuelll växellåda får dessutom en växlingsindikator som standard. Astra Sports Tourer kommer även att kunna utrustas med Opels fjädringssystem FlexRide som anpassas kontinuerligt efter vägförhållanden och körstil. Med systemet inställt på Tour på Astra en bekväm bil men med Sport inställt blir det tvärtom. Däremellan finns Standard-läget som använder hela spektrat av dämparinställningar.

Läs mer