Opel berättar om nya Corsa

En ny generation Corsa är på ingång och Opel delar nu med sig av en del av nyheterna med bilen. Dock finns det en detalj som de inte lyfter fram.

Hösten 1982 inleddes inom Opel en sällan skådad era när modellen Corsa lanserades. Eran fortgår ännu och senare i år är det dags för sjätte generationen att visa upp sig. Om den blir lika populär som de fem föregångarna, som sålt i 13,6 miljoner exemplar och som du ser på bilden ovan, återstår att se, men förutsättningarna finns helt klart där. Nästa generation Corsa ska nämligen erbjudas med både bensin- och dieselmotorer – och med en elektrisk drivlina. Kan bara prislappen hållas i schack finns det stora möjligheter för nya Corsa.

Opel har under dagen släppt lite information om nya Corsa. De avslöjar att den på längden blir snäppet större än dagens generation, totalt 4,06 meter för femdörrarsversionen. Denna karossversion kommer dessutom att ta sin under tusenstrecket sett till vikten. Utan förare sägs den väga 980 kilo, exakt 108 kilo lättare än motsvarande version av dagens generation, eller ungefär tio procent mindre.

Den lägre vikten har, som vi ser på bilden ovan, åstadkommits genom större användning av aluminium, bland annat i motorerna som bidrar med 15 kilo lägre vikt. Karosstrukturen har bantats med 40 kilo och framstolar och baksäte bidrar med sammanlagt tio kilo. Även hjulaxlarna ska ha modifierats på ett sinnrikt sätt för att sänka vikten.

Viktminskningen sägs bidra till bättre köregenskaper än vad vi är vana vid hos Corsa, och tillsammans med förbättrad aerodynamik ska energiförbrukningen nå nya höjder (alltså lägre) och därmed lägre utsläpp.

Läckt bild på vad som påstås vara kommande Opel Corsa med eldrift, eCorsa som den eventuellt ska heta. Foto: Via Express.co.uk

Vad Opel inte berättar är att nya Corsa byggs på PSA-koncernens CMP-plattform som bland annat nya Peugeot 208 använder sig av. Opel köptes av PSA, från GM, 2017 och så fort affären stod klar var det tillbaka till konstruktionsbordet som gällde. Nya Corsa hade redan börjat utvecklas baserad på GM-produkter.