Opel beskylls för olaglig mjukvara à la VW – men slår ifrån sig
Jakten på fler fuskare går vidare. Nu uppges Opel använda en form av manipulerad mjukvara som känner av om en bil avgastestas i ett laboratorium eller om den körs på väg. Opel förnekar dock att deras bilar innehåller ohederlig programvara.
Volkswagens fusk med utsläppen från dieselbilar har fått alla andra biltillverkare att hamna under luppen. Nu är det Opel som har synats och beskylls för att eventuellt använda sig av olaglig mjukvara som får dieselbilar att klara avgastester när de i själva verket släpper ut betydligt mer vid verklig körning.
Tyska miljöorganisationen DUH – Deutsche Umwelthilfe – har undersökt en Opel Zafira 1,6 CDTi ecoFlex 136 hk av årsmodell 2015 med 600 mil på mätaren. Denna Euro 6-certifierade dieselmodell, utrustad med partikelfilter och NOx-reduceringsmetoden SCR (selektiv katalytisk reducering med hjälp av urealösningen AdBlue), uppmättes till godkända utsläppsvärden av kväveoxider (NOx) när den vid ett laboratorium i Schweiz testades på en rullande landsväg som endast fick framhjulen att snurra. Nivåerna understeg alltså den lagstadgade nivån om 80 milligram kväveoxider per kilometer.
Men när DUH ställde bilen på en rullande landsväg med två valsar, det vill säga en testmetod som även får bakhjulen att snurra, blev värdena något helt annat. Då uppmättes som högst 317 milligram kväveoxider per kilometer, fyra gånger högre än vad som är tillåtet. DUH säger sig vid ett tillfälle ha uppmätt värden hela 17 gånger högre än det lagliga gränsvärdet.
LÄS OCKSÅ: Inga tecken på att BMW fuskar med utsläppen
Att bilen visar olika siffror vid två olika test, varav det mest verklighetsbaserade innehåller de för höga värdena, kan vara ett tecken på mjukvara i motorn som anpassar NOx-utsläppen efter var bilen körs, i laboratorium eller på vägen. DUH säger sig inte ha någon tekniskt rimlig förklaring till beteendet.
DUH har skickat ärendet vidare till tyska transportmyndigheten KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) som är den enhet som driver det europeiska ärendet med Volkswagen. Deras önskan är att KBA omgående gör om testet.
Opel avfärdar testet och de uppmätta siffrorna som falska och ren nonsens. De poängterar att de inte har utvecklat en mjukvara som känner av om bilen körs i laboratoriets testmiljö eller på vägen.
Opel bad DUH flertalet gånger om att få ta del av testresultaten innan organisationen publicerade dem för allmänheten, men fick inget gehör.
Man genomförde på egen hand ett motsvarande test och fann att värdena var korrekta och helt i enlighet med lagstiftningen (dvs under 80 mg/km).
Efter det första testet gjorde Opel ytterligare ett test, denna gång med tyska övervakningsorganet TÜV närvarande. Även vid detta test visade Opel Zafira inga som helst överskridande utsläppsvärden.
LÄS OCKSÅ: Volvo-motor överskred gränsvärde med 1 359 procent
DUH noterade också en annan detalj som man kan finna märklig. En motor sägs vara som smutsigast när den är kall, och att den går som renast när den har nått en hög och jämn arbetstemperatur. I fallet med Opel Zafira och 1,6-litersdieselmotorn var det precis tvärtom. Bilen släppte ut betydligt lägre nivåer av kväveoxider när den var kall än när den var varm. Detta gällde endast om bilen testades på rullande landsväg med alla fyra hjulen snurrandes. När testet genomfördes med enbart framhjulen på valsarna var förhållandet det omvända, det vill säga lägre utsläpp när motorn var varm än när den var kall. Det märkliga omvända förhållandet kan DUH:s internationella transportkonsult Axel Friedrich inte hitta en förklaring till.
Vi lär inte ha hört eller sett det sista av detta. Har Opel fuskat, vad tror du?
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se