Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Corsa ”OPC Light” med 150 turbohästar

Nya Opel Corsa finns med en hel räcka motoralternativ och vill man ha pulver är det OPC-versionen man ska ha. Men är Corsa OPC för mycket kommer nu ett lite mer sansat och intressant alternativ: Corsa 1,4 Turbo med 150 hästkrafter och OPC-utseende.

Till senaste generationen Opel Corsa kryllar det av motoralternativ. Bensinmotorerna är många, trecylindriga enlitersmotorer med turbo, en fyrcylindrig turbomaskin, två olika sugmotorer samt ytterligare en turbomaskin på 1,6 liter och 207 hästkrafter. Sistnämnda är den som sitter i nya Corsa OPC. Dieselalternativen är inte lika många, endast två stycken närmare bestämt.

Som om det inte vore nog lanserar Opel nu ytterligare ett bensinalternativ. Det intressanta med denna maskin är att den sätter bra med fart under hjulen på nya Corsa utan att vara en OPC-version. Nya motorn är en 1,4-liters turbomaskin som har 150 hästkrafter vid 5 000 r/min och 220 newtonmeter mellan 3 000 och 4 500 r/min. Den är självfallet Euro 6-klassad.

De 150 hästkrafterna hanteras med en sexväxlad manuell låda (och gaspedalen förstås). Den uppges dra 0,59 liter bensin per mil vid blandad körning vilket motsvarar 136 gram koldioxid per kilometer. Den accelererar 0-100 km/h på 8,9 sekunder (2,1 sekunder långsammare än OPC-versionen) och toppfartssiffran är densamma som effektsiffran hos Corsa OPC, det vill säga 207 km/h. På femmans växel avverkas 80-120 km/h på 9,9 sekunder.

150 hästar plockar Opel ur Corsas nya turbomatade 1,4-litersmaskin.

Nya Opel Corsa 1,4 Turbo finns, till skillnad från Corsa OPC, både i tre- och femdörrarsutförande. Modellen finns i två olika utrustningsnivåer – Color Edition och Innovation. Den som vill få OPC-känsla över bilen kan lägga till Turbo Plus-paketet som ger den lite OPC-utseende.

Vad Corsa 1,4 Turbo kommer att kosta i Sverige är i nuläget okänt. De tyskarna priserna börjar däremot på motsvarande 159 700 kronor för tredörrarsversionen och 166 600 kronor för femdörrarsversionen. Det är något lägre priser än vad 115-hästarsversionen med trecylindrig motor kostar i Tyskland. Om priserna i Sverige följer samma mönster som i vårt södra grannland återstår att se.