Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel

Opel Crossland facelift – nu med Mokka-ansikte

Opel är i full gång att byta utseende på alla sina modeller. Först ut med det nya Vizor-ansiktet är lilla suven Crossland som även uppdateras med ny fjädring och styrning.

I somras visade Opel nästa generation av Mokka – en bil som fick stor uppmärksamhet för sin nya, retroinspirerade design. Det nya designspråket, som domineras av en frontdesign Opel kallar ”Vizor”, ska slå igenom på alla Opel-modeller framöver. Men Mokka blir inte först ut. Nu visas ansiktslyfta Opel Crossland och se där, där har vi det nya Opel-ansiktet!

Crossland är Opels minsta suvmodell, lanserad år 2017. Om du tycker att det saknas något i modellnamnet så är det rätt, Crossland har tidigare hetat Crossland X, men Opel tycks ha bestämt sig för att tillägget ”X” är onödigt. Även nya Mokka gör sig av med X och sannolikt är att även den lite större Grandland X kommer att göra så.

Crossland begåvas inte med något laddhybrid- eller elalternativ. Den enda motornyheten är att alla bensin- och dieselmotorer nu ska uppfylla Euro 6-kraven.

PROVKÖRNING: Opel Crossland X

Foto: Opel

Utöver den nya så kallade Vizor-fronten, där strålkastarna binds samman genom en bred, svart plastpanel, uppdateras Crossland med mörktonade bakljus och hasplåtsliknande plastdetaljer fram och bak. Den som vill kan beställa sin Crossland i det nya utförandet GS line+ som ska ge ett sportigare intryck med svarta fälgar, svart tak och röda detaljer här och där.

Foto: Opel

Opels ingenjörer har också sett över fjädrar, dämpare och styrning för att ge Crossland bättre köregenskaper. Om de lyckats återstår att se. I våra tidigare provkörningar och tester har Crossland X inte övertygat. Crossland får dessutom ett nytt adaptivt antispinnsystem som kallas Intelligrip. Den driver fortfarande bara på framhjulen, men möjligheten att välja mellan körlägena Normal, Snö, Lera, Sand och ESP off sägs ge bättre framkomlighet.