Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adam Opel AG

Opel Crossland X officiell – lillebror till Mokka X

Opels suv Mokka X har börjat yngla av sig. Nu har lillebror Crossland X kommit till världen och senare i år kommer storebror Grandland X.

Opel har några hektiska år framför sig. Det är nämligen inte bara fokus på nya Insignia, ytterligare 28 andra modeller ska presenterades de närmaste fyra åren varav sju redan under 2017. En av dessa nya modeller heter Crossland X och är den som presenteras i dag.

Crossland X är andra modellen i Opels nya så kallade X-familj där Mokka X (Mokka facelift) redan är lanserad. Senare i år kommer tredje X-modellen då storebror Grandland X kliver ut i rampljuset.

Med 421,2 centimeter på längden är Crossland X 6,6 centimeter kortare än Mokka X och 15,8 centimeter kortare än Astra. Med sina 159 centimeter från topp till tå är den 6,8 centimeter lägre än Mokka X men 10,5 centimeter högre än Astra. På bredden är Crossland X 176,5 centimeter, det vill säga 1,5 centimeter smalare än Mokka X och 4,4 centimeter smalare än Astra

Trots sina kompakta mått säger Opel att Crossland X är rymlig och bekväm, idealisk för tätortstrafik men ändå skön att genomföra längre resor med. Framstolarna är ergonomiska så kallade AGR-stolar. Baksätet kan skjutas i 15 centimeter i längsled för att ge mer utrymme för passagerarna i det alternativt för att ge några extra liter bagageutrymme. När det kommer till lastvolymen längst bak slår Crossland X storebror Mokka X på fingrarna. 410 liter ryms vilket kan jämföras med Mokka X:s 356 liter. Men Crossland X har ju fördelen av att kunna skjuta fram bakre sätesraden. Vid främsta läget ryms plötsligt 520 liter och om baksätes fälls, vilket gör i en 60/40-delning, får det plats upp till 1 255 liter. Där når den inte upp till Mokka X som vid nedfällt baksätesläge rymmer 1 372 liter. Där tar Mokka X:s extra centimeter på längden ut sin rätt.

Crossland X bjuder på en hel del spännande teknik som kanske ännu inte förknippas med bilar av den här storleken, även om det blir allt vanligare oavsett segment. Den har exempelvis adaptiva LED-strålkastare med automatisk helljusavbländning, head up-display, 180-graders backkamera, parkeringsassistans, adaptiv farthållare med kollisionsvarnare och autobroms, vinkelvarnare, dödavinkelvarnare och skyltavläsning. Den har dessutom IntelliLink-infotainmentsystem med tillhörande skärm på upp till åtta tum, Android Auto och Google Play samt Opel OnStar. För svensk del, framför allt nu när det är vinter, kan det vara roligt att känna till att Opel har försett Crossland X med både eluppvärmd ratt och eluppvärmd vindruta.

Motorerna berättar Opel ingenting om, inte mer än att modellen kommer med ett flertal effektiva motorer som går på bensin, diesel och gas. Manuella och automatiska växellådor kommer finnas att välja mellan.Opel Crossland X lanseras i Sverige under sommaren 2017. Därefter är det dags för storebror Grandland X.

https://youtu.be/ksxkJJbIUOg