Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DUH

Opel erkänner mjukvara som stänger av avgasreningen

Opel har varit under luppen tidigare och nu erkänner de att de har installerat mjukvara som stänger av avgasreningen i MPV-modellen Zafira Tourer. Opel hävdar att mjukvaran är laglig men myndigheterna är inte säkra på det.

Efter höstens avslöjande om att Volkswagen-koncernen under flera år fuskat med utsläppen i flertalet dieselbilar försattes hela bilindustrin i en form av granskningsläge. Det började testades bilar till höger och vänster och Opel var tidiga att hängas ut som fuskare efter att tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, DUH, upptäckt väldigt höga kväveoxidnivåer (NOx) hos Zafira Tourer 1,6 CDTi ecoFlex 136 hk av modellår 2015 när bilen testades på ett visst, mer verklighetsbaserat sätt i laboratoriet.
Opel slog ifrån sig och kallade testet för nonsens och menade att man inte har utvecklat någon mjukvara som, likt den Volkswagen nyttjat, kontrollerar avgasreningen på olika sätt beroende på om bilen testas i laboratoriemiljö eller framförs på vanlig väg.

Nu har dock Opel erkänt att Zafira Tourer innehåller en mjukvara som stänger av avgasreningen. Det berättar den tyska transportministern Alexander Dobrindt. Dock hävdar Opel att deras mjukvara är laglig och att den endast stänger av avgasreningen under vissa omständigheter, exempelvis vid vissa hastigheter och i specifika lufttrycksförhållanden. Enligt Opel är detta en skyddsmekanism för motorn.

Alexander Dobrindt säger att avstängningsanordningar i grunden är olagliga om det inte verkligen är nödvändigt för att skydda motorn. Han säger också att den kommitté som ska utreda ärendet ställer sig tvivlande till om denna praxis för att skydda motorn kan ses som fullt motiverad.

Opel har lovat att fullständigt bistå och samarbeta med utredningskommittén. De har nu 14 dagar på sig att komma in med ytterligare teknisk information. På frågan om nya Astra också har liknande avgasreningsavstängande mekanismer kunde Opel inte ge något detaljerat svar i nuläget utan har bett att få återkomma på den punkten.

Opel Zafira är en av alla de bilar på tyska myndigheten KBA:s lista som vid test har visat sig släppa ut för höga nivåer av kväveoxider.