080623-opel-vägskyltar

Opel Eye läser vägskyltar

Nästa år lanserar Opel världens första system som på egen hand kan läsa vägskyltar. Med en högupplöst kamera tas bilder på vägmärkena som analyseras för att sedan visas upp på en skärm inuti bilen.

Nästa år blir ”Opel Eye” tillgängligt till nya Opel Insignia. Opel Eye innefattar de två systemen Traffic Sign Recognition och Lane Departure Warning som beskrivs som system som kan höja säkerheten, minska stress och även förhindra dyra fortkörningsböter. Båda systemen använder sig av en högupplöst kamera som sitter monterad mellan vindrutan och innerbackspegeln. Genom att ta 30 bilder per sekund skapas en bild av vägen som analyseras av mjukvara som utvecklats av GM och Opel i samarbete.

Beroende på väder- och ljusförhållanden börjar systemet läsa av vägskyltar på ett avstånd av som mest 100 meter. Först och främst fokuserar systemet på själva vägmärkets form. Därefter läses siffror och bokstäver av genom att jämföra med data som redan finns i systemet. När formerna och siffrorna känns igen och kan matchas med tidigare data visas en bild av vägmärket på bilens instrumentpanel. Om man råkar missa en hastighetsskylt får man en vänlig men bestämd påminnelse av systemet. Om det blir många skyltar på samma gång prioriteras de viktigaste skyltarna. Till exempel går en varningsskylt före en hastighetsskylt.

När Lane Departure Warning-systemet slås på registreras linjerna som skiljer de olika filerna på vägen. Till skillnad från tidigare system som litar blint på vad kamerorna registrerar, ska Opels system lära känna föraren och dennes körbeteende. Varje rattrörelse och blinkning analyseras och sparas. Om systemet sedan märker en avvikelse från det vanliga beteendet varnas föraren både genom ljus och ljud.

Kameran och de två systemen kommer att finnas tillgängliga som tillval till Opel Insignia tidigt nästa år och i framtiden även till Opels övriga modeller.

Läs mer