Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070915-opel-flextreme070915-opel-flextreme070915-opel-flextreme
070915-opel-flextreme

Opel Flextreme – flexibel plug-in-hybrid

Opel Flextreme bygger på GM:s hybridsystem E-Flex i kombination med en snål dieselmotor. Elmotorn ger bilen en kapacitet på 55 kilometers körning helt utan utsläpp.

I Opels monter på Frankfurtsalongen står en annorlunda formgiven femdörrars kombicoupé som kallas Flextreme. Den är en smidig och flexibel bil där drivlinan är det mest intressanta, trots andra innovativa lösningar.

Drivlinan är ett plug-in-hybridsystem kallat E-Flex som kombinerar en elmotor och en 1,3 liter stor dieselmotor (CDTI). Elmotorn drivs med hjälp av litiumjonbatterier och ger bilen en räckvidd på 55 kilometer utan dieselmotorns inverkan. Dieselmotorn i sin tur driver inte direkt på hjulen utan går i drift då batterierna börjar bli tomma och det saknas eluttag att ladda dem med. Dieselmotorn är nyutvecklad och väldigt snål, för att minska miljöpåverkan i så stor mån som möjligt. Enligt den europeiska testcykeln för plug-in-fordon förväntas Opel Flextreme släppa ut mindre än 40 gram koldioxid per kilometer.

Enligt Opel är Flextreme fullt tillräcklig för de flesta pendlare i Europa. De kan köra sina dagliga sträckor utan att behöva använda en enda droppe diesel och på så sätt är utsläppen av koldioxid lika med noll.

Opel Flextreme visar dessutom upp andra finurliga lösningar som till exempel FlexDoor, FlexLoad och stort transparent tak.

De två bakre instegsdörrarna är upphängda i bakkant och underlättar insteget för passagerarna markant. Detta system kallas alltså FlexDoor. FlexLoad är de två innovativa dörrarna till bagageutrymmet, de öppnas från sidan och uppåt.

Under bagageutrymmets golv finns ett extra lastutrymme. I detta utrymme finns två elskotrar med en räckvidd på 38 kilometer. De fälls enkelt ihop och läggs ner i utrymmet under bagaget och laddas samtidigt som bilens litiumjonbatterier.