Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Grandland X officiell – fakta och bilder

Opel tar sig an det stekheta kompaktsuv-segmentet. Grandland X gör debut i Frankfurt i höst – men här är första bilderna och data.

Nu ger sig Opel in i det glödheta kompaktsuv-segmentet. Eller snart, rättare sagt. Under höstens bilsalong i Frankfurt kommer man nämligen att presentera Grandland X som blir märkets tredje bil i X-familjen. Sedan tidigare finns där Mokka X och Crossland X, den först nämnda debuterade förra året och den andra står i saluhallen när som helst.

Grandland X kommer emellertid inte som någon överraskning. Redan i höstas meddelade Opel att bilen var på gång. Den är en av 29 nya modeller som Opel planerar att lansera de närmaste fyra åren. Eller planerade kanske vi ska säga, detta var innan PSA köpte märket.

Bilen mäter 447,7 centimeter på längden (267,5 cm mellan hjulaxlarna), 184,4 centimeter på bredden och 163,6 centimeter på höjden vilket gör att Opel placerar den i samma storleksklass som Astra och Zafira. Bagageutrymmet är på 514 eller 1 652 liter beroende på om baksätet är fällt eller ej.

Grandland X kommer omfattas av samma utbud förarassisterande system som Astra, det vill säga saker som adaptiv farthållare med fotgängardetektor och autobroms samt trötthetsvarnare och parkeringshjälp. Grandland X har även liksom Astra dynamiskt kurvljus och automatisk helljusfunktion.

På komfortfronten finns funktioner som uppvärmd ratt, eluppvärmda säten även bak och baklucka som öppnas med en fotviftning samt uppkoppling och trådlös laddning för din smarta telefon.

Formmässigt chockerar knappast Grandland X, fronten liknar den hos Mokka X och Crossland X medan bakpartiet har ett lite eget stuk som med sina utdragna baklampor mer påminner om Astra även om formen hos C-stolparna är unik. Invändigt är Crossland X i det närmaste identisk med Opel-modeller av senare snitt.

Crossland X ger föraren fem körlägen att välja på men ordet fyrhjulsdrift nämns inte i pressmeddelandet, däremot ”elektronisk greppkontroll” ett system som fördelar kraft mellan framhjulen. Att Crossland X har identiska mått mellan hjulaxlarna med nya koncernkollegan Peugeot 3008 nämns inte heller men bilen baseras på den franska modellen som inte heller har fyrhjulsdrift i sortimentet.

Strax efter debuten på Frankfurtsalongen, som hålls den 14-24 september ska Grandland X stå hos Opel-försäljarna.