Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel GSi är tillbaka – i nya Insignia

Opels prestandamärke GSi är på väg tillbaka. Först ut att bära det klassiska namnet blir Insignia, som i toppversionen får 260 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Opel Insignia GSi får en tvåliters turbomotor med 260 hästkrafter, fyrhjulsdrift, modifierat chassi och Brembo-bromsar. Den ska också bli lättare än övriga Insignia-modeller.

260 hk och 400 Nm kommer inte att ge några blixtrande prestanda, men borde vara tillräckligt för acceleration från 0-100 km/h på runt fem sekunder och en toppfart på en bra bit över 200 km/h. Några officiella prestandauppgifter finns inte ännu.

Chassit vilar en centimeter närmare marken än övriga modeller, och det finns ett körläge som heter "Competition". Två klick på ESP-knappen stänger av antisladdsystemet, för att ge "erfarna förare chansen att briljera när de kör på bana". Fyrhjulsdriftsystemet blir av samma typ som i Ford Focus RS, men förmodligen utan något "Drift Mode".

GSi-märkets återkomst väcker liv i en 33-årig historia av sportiga Oplar. Först ut var Manta GSi, lanserad 1984, följd av Kadett 2,0 GSi 16V 1988, med 150 hästkrafter. Märket har legat i dvala i många år, men nu kommer det tillbaka.

Insignia GSi lanseras på bilsalongen i Frankfurt i september, och kan beställas i Tyskland från mitten av oktober. Det är ännu inte fastställt vad bilen kommer att kosta.