Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Insignia 2,0 CDTI BiTurboOpel Insignia 2,0 CDTI BiTurboOpel Insignia 2,0 CDTI BiTurbo
Opel Insignia 2,0 CDTI BiTurbo Foto: Teknikens Värld

Opel Insignia 2,0 CDTI BiTurbo – tre snabba från provkörningen

Opel lanserar just nu en ny dieselmotor till sin mellanklassare Insignia. Med 195 hästkrafter genererade med hjälp av dubbla turboaggregat verkar 2,0 CDTI BiTurbo vara trevlig på papperet. Men hur är det egentligen med den saken? Vi har provkört!

Det var i slutet på förra året som Opel flaggade för att de i början av 2012 tänker komplettera dieselutbudet till Insignia. En 195 hästkrafter och 400 newtonmeter stark historia som ska ge kraft över hela registret tack vare två turboaggregat som samspelar. Eftersom maskinen är kompletterad med start/stopp-teknik är den snål trots effekten.

 Vi skickade Erik Gustafsson till Portugal för att köra Insignias nya motor och rapportera hem om den är något att lägga en order på en 2,0 CDTI BiTurbo med en prislapp smo börjar på 282 500 kronor.

 Hej Erik, var är du?

– I ett 17 grader varmt Lissabon, men det har inte blivit många minuter ute i friska luften för jag är ju här för att köra en ny 195 hästkrafter stark motor i Opel Insignia.

 Är det en dieselvariantens motsvarighet till Insignia OPC då?

– Nej, det här är långt ifrån snabba OPC trots feta bromsar och hjulupphängningar hämtade från modellen. Motorn är mer arbetshäst än glädjeredskap.

 Är den något vidare snål då?

– Jodå, enligt Opel ska den framhjulsdrivna varianten med manuellt sexväxlad låda klara sig på 0,49 liter per mil, vilket är 129 gram. Precis utanför miljöbilsklassningen således. Motorn erbjuds också med fyrhjulsdrift och automat, men då stiger förbrukningen. Liksom kombivarianten som är aningen törstigare, 0,51 liter per mil.

 Läs hela provkörningen av nya Opel Insignia 2,0 CDTI BiTurbo i kommande nummer av Teknikens Värld.