Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081015-opel-insignia
081015-opel-insignia
081015-opel-insignia
081015-opel-insignia

Opel Insignia – direktrapport från första provkörningen

David Lilja var den som fick flyga till Salzburg och provköra Opels nya mellanklassare Insignia. Vectras arvtagare imponerade på David trots att baksätet inte är gjort för vuxna.

Det har varit mycket Opel Insignia det senaste halvåret. Spionbilder, pressmeddelanden, officiella visningar och premiärer har avslöjat att Opel legat i hårt för att få fram en bil som står utanpå allt annat de hittills tillverkat. Men det är först nu som den första provkörningen av bilen ägt rum. Här kommer en ”direktrapport” från David Liljas första bekantskap med Insignia. Platsen är österrikiska alperna, närmare bestämt Salzburg.

Vi börjar med första intrycket. David, vad var det första du slogs av när du såg Opel Insignia?

– Att den är jävligt snygg, ursäkta svordomen. Den är lika snygg som på bilderna du tittar på. Det är en jättefin bil på många sätt, men med en markant akilleshäl (som vi återkommer till längre ner i texten, reds anm). Bilen som jag provkörde hade, hör och häpna, 20-tumsfälgar monterade! Det gör mycket för utseendet så klart.

Gårdagens provkörning gällde bara fyr- och femdörrarsversionerna av Insignia. En provkörning av kombin, eller Sports Tourer som Opel kallar det, kommer i början av nästa år. David hade till en början svårt att veta om det var en fyr- eller femdörrars han stod och tittade på. Bilarna är i stort sett identiska. Karossen är densamma, det enda som skiljer är att femdörrarsversionen har en liten vinge på bakluckan samt en vindrutetorkare på bakrutan. Skillnaden mellan de båda karossversionerna blir tydligare först när man öppnar bakluckan. På fyrdörrarsversionen öppnas den likt en vanlig sedan medan femdörrarsversionen öppnas à la halvkombimanér, det vill säga med hela bakrutan. Baksätena går att fälla i femdörrarsversionen, inte i den med fyra dörrar. Anledningen till att bilen finns i dessa två snarlika utföranden är att vissa marknader kräver en vanlig sedanmodell. Kombi- och halvkombimodellerna är inte poppis överallt.

– Opel har en strategi där de försöker ompositionera sig och satsar på allvar i mellanklassen. De försöker tvätta bort gubbstämpeln de något oförtjänt fortfarande har. Och de tycker jag verkligen de lyckas med i och med nya Insignia, berättar David.

Även utan provbilens 20-tumsfälgar är Insignia snygg. I Sverige blir det standard med 17-tumsfälgar. 16-tums finns också, men är knappast aktuellt för svensk del.

Inuti bilen andas det kvalitet och det är även riktigt snyggt enligt David Liljas tycke. På vissa ställen kunde man anmärka på dålig passform men det beror på att provbilarna var en typ av förseriebilar enligt Opel. Den enormt breda mittkonsolen har kanske en aning för många knappar. Det blir extra plottrigt i mörker när allt lyser med rött sken.

Stolarna är riktigt sköna, speciellt de ergonomiska sportstolarna. Men de vanliga standardstolarna är inte dumma de heller. Men sätter man sig som vuxen i baksätet ska man vara medveten om att man kommer att få nackspärr efter ett tag. David som mäter 178 centimeter från topp till tå får inte plats i de skålade ytterplatserna bak. Men gott om utrymme för benen finns det. Ett gott tecken för att kombimodellen lär vara rymlig även för vuxna i baksätet. På mittplatsen där bak finns det ingen skålning vilket gör att man kommer ännu högre upp med ännu mindre utrymme för huvudet.

För vuxna är det nog lättare att åka i det rymliga bagageutrymmet, även om det inte är något vi uppmanar till. Absolut inte!

Opel vill med nya Insignia sätta en ny teknisk standard i mellanklassen samtidigt som prissättningen ska hållas rimlig. De erbjuder en massa teknikgodis som tillval som både lockar och imponerar. Det handlar bland annat om aktivt chassi, fyrhjulsdrift (Haldex 4 som på Saab 9-3. Elektronisk diff – eLSD – kommer nästa år), Opel Eye (skyltavläsare) och adaptivt intelligent ljus som anpassar sig efter rådande miljö och väderförhållande.

Det aktiva chassit fungerar bra i Davids ögon. Det går att sätta i två lägen, ”sport” och ”tour”. I läget sport vässas styrningen, chassisättningen och gasresponsen. I tour-läget är komforten prioritet ett och även med 20-tumshjulen monterade så rullar bilen förhållandevis mjukt.

David körde mestadels Insignia med tvålitersmotorn med turbo och 220 hästkrafter. En skön motor enligt honom och förbrukningen landade runt en liter per mil efter ganska tuff körning på de branta bergsvägarna. Men kopplingen är tyvärr lite yxig (David körde alltså med manuell växellåda). Det gör bilen lite svårkörd och det är svårt att få ett riktigt flyt vid växlingarna.

Efter en kortare tur med den nya tvålitersdieseln på 130 hästkrafter är det svårt med ett klockrent utlåtande, men David berättar att motorn är riktigt fin och känns helrätt för bilen. Snål lär den också vara.

Två dieslar är aktuellt vid lanseringen. Båda är på två liter med 130 respektive 160 hästkrafter. För dieslarna är det utrustningsnivåerna Edition och Cosmo som gäller. Prissättningen sträcker sig från 238 400 till 275 900 kronor.

Tre bensinmotorer är också aktuella i Sverige vid lanseringen. 1,8-litersmaskinen med 140 hästkrafter, 2,0-litersmaskinen med 220 hästkrafter samt den på 2,8 liter (V6) med 260 hästkrafter som är bekant sedan tidigare i Saab 9-3. De två större motorerna går att kombinera med fyrhjulsdrift. Tre utrustningsnivåer finns – Essentia, Edition och Cosmo. Förstnämnda enbart i kombination med lilla motorn och kostar då från 209 900 kronor. Prisspannet för övriga två sträcker sig upp till 334 800 kronor.

Svensk premiär är det i februari. Ett par månader senare är det dags för kombin.

Senare under 2009 kommer en 1,6-liters bensinare med 180 hästkrafter samt en ecoFLEX-diesel som är snålare och snällare för miljön.

David får slutordet.

– Opel har siktat högt med nya Insignia och med många valmöjligheter. Bilen håller hög standard men Opel har inte för avsikt att jämföra sig med Audi, BMW och Mercedes. I stället satsar de på att hålla en folklig nivå, bland annat med prissättningen.

Läs mer