Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Insignia facelift 2014Opel Insignia facelift 2014Opel Insignia facelift 2014
Opel Insignia facelift 2014

Opel Insignia facelift officiell – fakta och bilder

Här är vad Opel kallar nya Insignia, men i själva verket handlar det om ett ansiktslyft. För ovanlighetens skull är det ett lyft i ordets rätta bemärkelse. Förutom justerat yttre finner vi bland nyheterna nya intressanta motorer och nytt fullmatat infotainmentsystem.

För drygt fem år sedan presenterade Opel sin hårdsatsning i mellanklassen när Vectra fick kliva åt sidan för att göra plats för Insignia. Nu, ett halvt decennium senare, är det dags för Insignia att få sig ett välförtjänt lyft – dels utseendemässigt in och utvändigt och dels tekniskt sett till chassi och drivlina.

 Opel Insignia facelift bjuder på en uppdaterad front som består i grillen som blivit lägre och bredare samtidigt som kromribborna har gjorts om, i synnerhet den översta som hyser Opel-blixten. Strålkastarna har fått lite annorlunda utformning och insatserna är nya. Bi-xenonljus finns beroende på modellversion, så även Opels prisbelönta adaptiva ljusbildsfunktionalitet AFL.

 Nedre delen av fronten med stötfångaren och spoilern bjuder på helt nya intryck med mer krom och mer flödande linjer.

 Bak på bilen noteras genast de nya bakljusen som har fått helt ny form och där den horisontella kromribban sträckts ut lite extra och sticker in i respektive bakljus. Hela lösningen andas Opel Ampera på något vis. Bakljusen på kombin är inte längre förenade med D-stolparna.

 Stötfångaren bak har gjorts om, speciellt den yta där registreringsskylten sitter. Det gäller både halvkombin (kombikupé som Opel Sverige kallar den) och kombin (Sports Tourer).

 Rent visuellt säger Opel att det nu ska vara lättare att skilja fyrdörrarssedanen från femdörrars halvkombin genom att de gjort om bakluckornas utformning och integration av bakvingen.

 Interiört brukar Insignia beskyllas för att vara ett virrvarr av knappar. Det stämmer inte längre i och med uppdateringen. Opel har jobbat om mittkonsolen rejält och den bjuder nu på ny utformning och betydligt färre vred och knappar med bättre placering. Den lilla displayen som bland annat visar data från luftkonditioneringen har delats upp i två större och högre placerade displayer med färg och större siffror.

 Infotainmentsystemet består av en åtta tum stor skärm med touchfunktion där du som förare eller passagerare kan styra i princip i med bilen. Redan från startmenyn ska man ha åtkomst till alla tillgängliga funktioner, från navigationskartor till radiostation och undermenyer av olika slag. Till systemet hör också en ny tryckkänslig platta i mittkonsolens förlängning bakom växelspaken/väljaren. Den fungerar ungefär som musplattan på en bärbar dator. Denna platta är upplyst och hjälper föraren att pilla i infotainmentsystemet utan att ta allt för stor fokus från trafiken.

 En åtta tum stor skärm hittar vi även i mätarhuset då den centrala delen mellan varvräknaren till vänster och bränsle-/temperaturmätarna till höger är digital. Här visas inte enbart hastighet, förbrukning och mycket annat utan även navigering, telefonstatus med mera.

 Ratten i sig är lik den tidigare men har fått lite annorlunda rattekrar där de horisontella är kraftigare och huserar nya rattknappar för styrning av de mest vitala funktionerna i bilen.

 Opel Insignia facelift bjuder även på en lång rad tekniska nyheter. Bland annat ska köregenskaperna, som redan tidigare rankades högt, ha vässats för högre åkkomfort. Stötdämpare, krängningshämmare och styrningen har setts över och justerats.

 Under huven breddas antalet motoralternativ, både på bensin- och dieselsidan. Bensinnyheten består i 1,6 SIDI Turbo som levererar 170 hästkrafter och 260 newtonmeter (280 med overboost). Den går att få med sexväxlad manuell låda med start/stopp alternativt sexstegad automatlåda. En tvåliters SIDI Turbo-motor tillhör också nyheterna, men den verkar inte vara aktuell för Sverige. Förutom att bjuda på 250 hästkrafter och 400 newtonmeter kan den även kombineras med fyrhjulsdrift.

 Dieselmotorn 2,0 CDTI har hittills funnits i 130- respektive 160-hästarsutförande. Nu presenterar Opel ett 140-hästarsutförande som är betydligt snålare. I halvkombinutförande vill Insignia 2,0 CDTI endast ha 0,37 liter diesel per mil vilket motsvarar 99 gram koldioxid per kilometer. Kombiversionen med samma motor är lite törstigare med 0,39 liter per mil och 104 gram per kilometer. Siffrorna är beräknade på bilen med sexväxlad manuell låda med start/stopp-teknik. 370 newtonmeter bjuder 140-hästarsdieseln på.

 Starkaste dieseln kommer 2,0 CDTI BiTurbo fortfarande att vara med sina 195 hästkrafter och 400 newtonmeter.

 Opel Insignia facelift, eller nya Insignia som Opel kallar bilen, har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i september men redan nu i juni öppnar orderböckerna (åtminstone i Tyskland).