Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Insignia GSi Sports Tourer kommer laddad med kraft

Franskägda Opel visar upp en kraftfull nyhet på årets Frankfurtsalong. Insignia GSi Sports Tourer med antingen den nyligen introducerade 2,0-litersdieseln på 210 hästkrafter och 480 newtonmeter eller den starka bensinmotorn på 260 hästkrafter.

Nya Opel Insignia börjar växa till sig med allt fler modellversioner. I väntan på OPC-varianterna (vi hoppas fortfarande att de kommer) får vi nöja oss med GSi-modellerna som i Grand Sport-utförande presenterades i somras och som i Sports Tourer-utförande visas upp nu inför den publika premiären i Frankfurt nästa vecka (Grand Sport-varianten står även i montern i Frankfurt).

GSi är för övrigt inte fy skam det heller med tanke på bokstavskombinationens dignitet i Opel-kretsar. I en klassikermätning har OPC har inte en chans mot GSi, inte heller mot GT/E som är än mer klassiskt. Nog om olika Opel-beteckningar…

I Frankfurt presenteras alltså kombin Opel Insignia GSi Sports Tourer, en ganska snabb familjefraktare med upp till 1 665 liter bagageutrymme. Den finns i två utföranden. Opel Insignia GSi Sports Tourer BiTurbo, som har fått den nyligen presenterade 2,0-litersdieselmotorn på 210 hästkrafter och 480 newtonmeter nedklämd i motorutrymmet, och Opel Insignia GSi Sports Tourer som har den bensindrivna turbofyran på 2,0 liter, 260 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Dieselvarianten gör 0-100 km/h på 7,9 sekunder och toppar 231 km/h samt förbrukar 0,73 liter (192 gram koldioxid per kilometer) enligt NEDC-körcykeln. Bensinaren är något raskare med 0-100 km/h på 7,5 sekunder och en toppfart på 245 km/h. Men den är också törstigare med sina 0,87 liter per mil vid blandad körning, vilket motsvarar 199 gram koldioxid per kilometer.

Oavsett motor är det fyrhjulsdrift som gäller. Twinster med torque vectoring kallar Opel sitt system och vi har beskrivit det i en tidigare artikel. Mellan motor och drivande axlar sitter Opels nyutvecklade åttastegade automatlåda som kan manövreras via paddlar på ratten.

Opel Insignia Sports Tourer i GSi-utförande handlar om mer än drivlinorna. Modellversionen har delvis utvecklats på Nürburgring (egentligen inte så unikt som det låter) där man kom fram till att kortare fjädrar som sänker bilen tio millimeter närmare asfalten ger den rätta körkänslan. Man kom även fram till att byta ut stötdämparna till varianter som tillåter mindre krängningar och låta bilen ha FlexRide-chassit som standard. FlexRide ger föraren möjligheten att välja mellan fyra olika körprogram – Normal, Sport, Tour och Competition – som alla påverkar styrning, gasrespons och växlingspunkter på ett eller annat vis. Competition-läget är exklusivt för GSi-modellerna.

Som standard har GSi-versionerna av nya Insignia 20-tumsfälgar skodda med Michelin Pilot Sport 4 S-däck. Bakom hjulen gömmer sig Brembo-bromsar med fyrkolvsok och 345 millimeter stora skivor.

Interiört har Opel piffat upp GSi-modellerna med bland annat kraftigt skålade stolar med perforerat läder och GSi-emblem på stolsryggarna.

Vad dessa Opel Insignia GSi Sports Tourer BiTurbo och Opel Insignia GSi Sports Tourer kommer att kosta står fortfarande höljt i dunkel. Försäljningen har tidigare sagts dra igång i Tyskland i oktober i år.