Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080814-opel-insignia-kombi080814-opel-insignia-kombi080814-opel-insignia-kombi
080814-opel-insignia-kombi

Opel Insignia Sports Tourer är här

Opel Vectras ersättare Insignia visas nu i sitt tredje karossutförande, det kanske allra viktigaste för den svenska marknaden. Opels nya kombimodell erbjuds med två helt nya motorer och ett välslipat yttre.

  Som bekant har tillverkningen av både Opel Vectra och Signum upphört i sommar. De två Oplarna lämnar efter sig ett stort tomrum som nya Insignia har till uppgift att fylla. Insignia ska framförallt bli Opels nya storsäljare, men den ska samtidigt föra företaget till den så eftertraktade premiumnivån. Opels helt nya formspråk presenterades för allmänheten i samband med Insignias debut på bilsalongen i London som slog upp sina portar den 22 juli. Och det är detta formspråk som ska säkra Opel en plats bland premiummärkena. Hittills har vi fått se Insignia i två olika karosskonfigurationer – fyradörrars sedan och femdörrars halvkombi. I dag presenteras den tredje – Opel Insignia Sports Tourer – Insignia kombi på vanlig svenska. Det här är bilen som ska säljas i stora mängder i det kombitokiga Sverige. Men Opel själva vill hävda att Sports Tourer inte bara är en kombiversion av sedanmodellen.

 – Det här är en helt självständig modell och inte enbart en kombivariant av sedanen. Karossen är från B-stolpen och bakåt unik för Sports Tourer. Vi har även säkrat att den tekniska precisionen hos sedan- och kombikupémodellerna är integrerad i formgivningen, säger Marc Adams, Vice President GM Europe Design.

Vad Marc Adams menar exakt med den sista meningen är inte helt klart. Vi kan väl emellertid fastställa att Opels designer har lyckats förhållandevis bra med sitt uppdrag att förvandla Insignia till en kombi. Bilen har fått den för kombimodeller så eftertraktade coupéformen och genom att låta bakluckan svepa runt hörnen får Insignia Sports Tourer ett ganska unikt utseende, även om skärningen runt bakljusen påminner en del om Audi Q7. Trots den coupélika profilen erbjuder Insignia Sports Tourer ett stort bagageutrymme, precis som föregångaren Vectra. Insignia i kombiutförande lastar faktiskt mer än föregångare Vectra kombi, 540 liter mot 535.

Med Insignia Sports Tourer lanseras även två nya motorer som blir tillgängliga för hela Insignia-flottan. Det rör sig om en nedtrimmad bensinturbo och en ny dieselturbo. I framtiden kommer även en EcoFlex-motor med förhållandevis låga koldioxidutsläpp.

Opel Insignia Sports Tourer debuterar på Paris Motor Show 4-19 oktober och blir tillgänglig i Europa i början av nästa år.

Läs mer