Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090318-insignia-kombi
090318-insignia-kombi
090318-insignia-kombi
090318-insignia-kombi

Opel Insignia Sports Tourer – direktrapport från provkörningen

Mikael Stjerna provkör Opel Insignia Sports Tourer i Frankfurt i dag. Vi ringde upp honom för att få en direktrapport trots tajt schema.

Den gigantiska bakluckan, hur är den i verkligheten?

– Oftast i vägen om sanningen ska fram. Men den är snygg. Designen verkar onekligen ha stått i förgrunden. Bilen får mig att tänka på Rekord Caravan (se bild nedan, reds anm) från sent 60-tal, då Opel verkligen sprutade ut formsäkra bilar till låga priser. Men det finns alltid en risk att former som sticker ut mycket har ett relativt kort "bäst före-datum".

 

Är utrymmena bra?

– Visst är bilen rymlig, men herregud – den är ju 4,91 meter lång! Men jag undrar om den är rymligare än Vectra kombi. När jag frågade Opel-experten som var på plats så fick jag svaret att han inte visste. Preliminärt får det nog tolkas som att nya Insignia kombi inte är rymligare. Men jag ska kontrollera saken när jag kommer hem. 

 

Hur är den att köra, det finns visst en ny diesel under huven?

– Jag körde den nya dieselmotorn med dubbla turbo. 190 hästkrafter och en förbrukning på 0,62 liter per mil. Men jag blev lite besviken. Den var fortfarande lite bullrig och förbrukningen under testkörningen landade på hela 0,9 liter per mil. Annars går Insignia fint, även om gluggarna till bakrutor är irriterande vid parkering.

 

Hur mycket kostar härligheten?

– Opel tar 8 000 kronor extra för kombin, det betyder att den startar på 227 900 kronor för en Insignia 1,8 med 140 hästkrafter.

 

Vad gör du just nu, har du kört färdigt för i dag?

– Jag har precis kommit tillbaka till flygplatsen och har tagit fram fram fabrikens skrytmaterial om bilen. Ska försöka hitta några sanningar i ordmassorna och sedan skriva en artikel till tidningen. En skriv-öl kommer strax att sitta fint.

 

Prost får jag väl säga.

– Jawohl!

Bonusfråga: Hur är takhöjden i baksätet? I sedanen/halvkombin är den ju inte speciellt bra.

– Nu är jag något under genomsnittslängden, 180 centimeter. Men jag sitter bra där bak och har god marginal till taket. Det är betydligt bättre i kombin än i sedanvarianterna. Benutrymmet borde dock vara bättre, även om det inte är dåligt. Jag tänker mer på bilens enorma längd på 491 centimeter. Detta har gynnat bagageutrymmet, men de kunde ha fördelat ett par extra centimeter till baksätet så det hade varit i toppklass utrymmesmässigt.

 

Artikeln kompletteras senare med bilder från provkörningen, då det tyvärr inte hanns med att skicka från Tyskland nu under dagen.

Läs mer