Opel Karl – ny instegsmodell officiell

Nu visar Opel upp sin nya instegsmodell Karl, enklare och billigare än Adam och döpt efter märkets grundares son. Nya Karl väntas bli Opels enda modell med ett pris under 100 000 kronor.

Fram tills nu har vi inte fått se mycket av Opels nya småbil Karl. I september visades en mörk bild upp och det avslöjades också att bilen skulle heta Opel Karl, eller Vauxhall Viva i Storbritannien. Nu visar Opel upp Karl till fullo och precis som väntat är det en enkel och billig småbil som ser ut nästan exakt som det större syskonet Corsa.

Med tillskottet av Karl kommer Opel att ha två modeller i småbilsklassen. Karl är bara två centimeter kortare än Adam, 368 centimeter lång, men borde vara rymligare och mer praktisk eftersom den har bakdörrar och en mer upprätt bakdel.

Karl kommer framförallt att bli billigare än Adam, som i sitt billigaste utförande kostar från 159 900 kronor. Opel Sverige har inte fastställt några priser för Karl men i Europa kommer den att kosta under 10 000 euro och det borde betyda strax under 100 000 kronor i Sverige.

För de pengarna får man Karl med en trecylindrig 1,0-liters bensinmotor med 75 hästkrafter kopplad till en femväxlad manuell låda. Listan över tillvalsutrustning innehåller bland annat Hill Start Assist, vingelvarnare, parkeringsvarnare, farthållare och dimljusfunktion. Ett tillval som Karl, oss veterligen, blir ensam om i klassen är eluppvärmd ratt. Ratten har dessutom, precis som Fiat 500, ett City-läge som ger lillfingerlätt styrning.

Opel Karl kommer till Sverige under sommaren 2015.