Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Opel PR

Opel Karl till Sverige för 99 900 kronor

I januari 2016 lanseras Opels nya småbil Karl. För 99 900 kronor får man basversionen av märkets nya instegsmodell som mäter 3,68 meter på längden.

Det var i december förra året som Opel presenterade nya instegsmodellen Karl, och det var i mars i år som modellen hade publik världspremiär på bilsalongen i Genève. Det var med andra ord ett tag sedan Karl hörde av sig men nu hörs han (namnet Karl syftar på Opels grundare Adam Opels äldsta son Carl Opel) igen. Det är nämligen dags för marknadslansering, även i Sverige.

Opel Karl, som nyligen krocktestades av Euro NCAP och fick ett något lågt betyg i form av fyra av fem stjärnor (det får dock merparten av bilarna i klassen, med undantag för Honda Jazz och Suzuki Vitara som har fått full pott), kommer hit i januari men finns redan nu för beställning hos Opel-handlarna och på opel.se.

Bilen är 3,68 meter lång och har 2,39 meter mellan hjulaxlarna. Den är med andra ord 14 centimeter längre än exempelvis Volkswagens lilla instegsmodell Up, däremot är axelavståndet tre centimeter kortare.

940 kilo väger den lilla krabaten som lastar upp till 1 013 liter (när bakre ryggstödet är nedfällt enligt 60/40-principen).

Till Karl kan du välja vilken motor du vill, så länge du väljer EcoTec-motorn på 1,0 liter och 75 hästkrafter. Manuell femväxlad låda är standard men den halvautomatiska, femväxlade Easytronic 3.0-lådan med start/stopp-teknik finns till Enjoy-versionen.

När Karl är EcoFlex-utrustad sörplar han i sig 0,43 liter bensin per mil samtidigt som han lättar på trycket med 99 gram per kilometer. Utan EcoFlex är det 0,45 liter per mil (103-104 gram per kilometer) som gäller. I Tyskland finns det tydligen en version som släpper ut låga 94 gram per kilometer vilket enligt våra uträkningar betyder 0,41 liter per mil. Det gäller en bil med manuell låda i kombination med start/stopp, något som inte verkar finnas i Sverige. På tal om Tyskland, där kostar Karl från 88 600 kronor men finns just nu till ett introduktionserbjudande på 83 900 kronor.

För 99 900 kronor får du en basutrustad Opel Karl i utförandet Essentia. För 105 900 kronor får du en Enjoy som då inkluderar bland annat luftkonditionering, elektriskt uppvärmd ratt och framstolar, farthållare, centrallås, radio med bluetooth, rattkontroller, eljusterbara ytterbackspeglar, elfönsterhissar fram och servostyrning med City-läge.

För 112 900 kronor får du Karl Enjoy med Easytronic-halvautomatiska lådan.

I standardutrustningen finns bland annat start i backe-hjälp, färddator, sidokrockgardiner samt front- och sidokrockkuddar fram (sex totalt). Bland tillvalen finner vi infotainmentsystemet IntelliLink och – från och med hösten 2016 – Opel OnStar-uppkoppling med personlig serviceassistens.

I och med lanseringen av Karl breddas utbudet av bilar under 100 000 kronor i Sverige. Sedan tidigare finns Dacia Duster, Sandero, Logan MCV och Lodgy, Ford Ka, Citroën C1 samt Peugeot 108. Med 99 900 kronor är Karl 30 000 kronor billigare än storasyskonet Corsa som till kampanjpris kostar 129 900 kronor. Mellanbrorsan Adam är ännu dyrare med 137 900 kronor som lägstapris.