Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Mokka
Opel Mokka
Opel Mokka
Opel Mokka Foto: www.weigl.biz

Opel Mokka – tre snabba från provkörningen

Sätter Jonas kaffet i halsen bakom ratten på Opel Mokka? Låt oss ta redan på det genom att ringa honom under första provkörningen.

God morgon Jonas! Du befinner dig var med vad?

– God morgon. Befinner mig sittandes i Opels nya lillsuv Mokka en bit väster om Hamburg, i ett väldigt dimmigt Nordtyskland.

 Hur liten är den och vilka motoralternativ gillar du?

– Mokka är en B-segmentsbil, alltså i Polo-klassen. Men den ser betydligt större ut än så. Körde upp bredvid en Mercedes GLK nyss och inte kändes Mokka mindre. Den ser för övrigt ut som en transformer bakifrån. Man tror att bilen ska förvandla sig till en leksaksgubbe när som helst.

 – Har inte kört instegsbensinaren med 115 hästkrafter, den finns inte tillgänglig här. Har däremot kört 1,4-litersbensinaren med turbo och 140 hästkrafter samt 1,7-litersdieseln med 130 hästkrafter. Föredrar bensinaren, fin maskin som går bra. Satte kaffet i halsen när jag hörde dieselmotorn. Opel måste ha glömt isolera bilen, för du hör dieselmotorn precis hela tiden. Känns som om man sitter i en skördetröska. Fyrhjulsdrift finns till dessa båda, inte till svaga bensinaren.

 När är den Sverigeaktuell och till vilket pris?

– Kan börja med att säga att Opel har redan fått 40000 förhandsbeställningar på Mokka. Är detta bilen som ska rädda Opel? I Sverige kan den nog gå rätt bra tack vare prislappen på 179900 kronor som innefattar 18-tumshjul (= Sverigebuller?) och mycket utrustning som standard. Konkurrenterna Mitsubishi ASX och Skoda Yeti är klart dyrare. Nissan Juke, en annan konkurrent, har lägre instegspris. I januari är Mokka i Sverige.

Mer om Opel Mokka, och allt du kan behövas veta om bilen efter vår provkörning, kan du läsa om i Teknikens Värld nummer 24/2012 som finns i din butik från och med 8 november. För att slippa handla i butik och få numret före alla andra kan du införskaffa en fördelaktig prenumeration.