Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Opel Mokka X officiell – Mokka facelift helt enkelt

När Opels populära småsuv Mokka nu presenteras i uppdaterat utförande har modellnamnet berikats med ett X. Det handlar alltså inte om en ny modell, däremot innehåller den en rad olika tekniska nyheter vid sidan om allehanda formförändringar.

För fyra år sedan klev den fram i rampljuset – Opel Mokka, det europeiska syskonet till Buick Encore.

Vi och flera andra frågade oss om Mokka skulle vara bilen som räddade Opel. Svaret på den frågan får nog anses vara ett ja. Mokka har sålt riktigt bra och har blivit en sådan succé att tillverkningen i Sydkorea inte var tillräcklig. Därför började Mokka under andra halvan av 2014 att tillverkas även i GM:s fabrik i spanska Zaragoza, fabriken som en gång i tiden (1982) byggdes för Corsas skull.

Mokka är nu Europas näst bäst säljande småsuv, endast slagen av Renault Captur.

När Mokka nu uppdateras gör den det med ett X i modellnamnet. Nej, inte Moxa à la Chevrolet Trax, utan helt enkelt Mokka X. Sannolikt ska X:et uttallas som ”cross” och ingenting annat. X:et markerar att det handlar om en bil med mer robust modell. Fler suv- och crossovermodeller från Opel kommer framöver att få ett tilläggs-X i namnet.

Trots sitt X är det alltså Mokka facelift vi tittar på här. Helheten är densamma som tidigare, men tack vare uppdaterad front har modellen fått ett betydligt slankare utseende. Grillen är ny och breder ut sig mer än tidigare. Den kraftiga kromribba som tidigare omgärdade Opel-blixten har gjorts tunnare och flyttats ned en aning. Grillen flankeras av nya strålkastare av LED-typ som även dessa är slankare i utförandet. Strålkastarna innehåller LED-varselljus som utgörs av dubbla slingor.

Hela frontspoilern har gjorts om och de tidigare runda dimljusen har blivit rektangulära.

Längs sidorna ser det ut som tidigare men baktill har det gjorts om så smått. Reflexglasen som tidigare satt i den kraftigt markerade stötfångaren har flyttat upp en bil och integrerats med i själva designen. Bakljusen har fått klarglas och som extrautrustning finns dessa med lysdioder.

Interiört är det till stora delar helt nytt. Instrumentbrädan är utbytt till en mer linjeskön sak och mätarhuset är har blivit betydligt modernare. Det gamla infotainmentsystemet med dess skärm var placerat ovanpå instrumentbrädan. Numera är det tryckkänsliga 7- eller 8-tumsskärm i höjd med ventilationsgallren som gäller. Hela mittkonsolen har arbetats om kraftigt och antalet knappar har reducerats.

Det enda som i princip ser likadant ut som tidigare är ratten, dörrsidorna och handskfacket.

Motorutbudet till Mokka X skiljer sig en aning från hur det såg ut till Mokka. De viskande dieselmotorerna på 1,6 liter med 110 respektive 136 hästkrafter kvarstår medan det på bensinsidan har tillkommit en ny 152-hästars 1,4-liters turbomaskin som driver alla fyra hjulen med hjälp av en sexstegad automatlåda. Normalt är bilen framhjulsdriven men en elektromagnetisk lamellkoppling förses bakaxeln med upp till hälften av drivkraften när körsituationen kräver det.

Mokka X får förhöjd säkerhetsteknik jämfört med Mokka som när den av Euro NCAP krocktestades under 2012 fick fem av fem möjliga stjärnor i betyg. Bland annat Opel Eye har förbättrats för att kunna tolka fler situationer bättre. En annan nyhet är att mobilitets- och serviceassistanssystemet Opel OnStar tar plats i Mokka X, precis som i nya Astra.

Opel Mokka X har världspremiär på bilsalongen i Genève i mars. Senare under våren vankas det marknadslansering.