Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Monza ConceptOpel Monza ConceptOpel Monza Concept
Opel Monza Concept Foto: Opel PR

Opel Monza officiell – bilder och fakta om konceptbilen

I god tid inför Frankfurtsalongen visar Opel upp den nya konceptbilen Monza. Nya Monza är inte bara en efterlängtad comeback för ett legendariskt modellnamn utan även en spåkula som visar Opels framtid.

Tidigare i somras stod det klart att Opel skulle visa en ny bil kallad Monza – ett modellnamn som har legat i dvala sedan 1986. Nya Monza som du ser här på bilderna och som kommer att stå utställd på den stora bilsalongen i Frankfurt är dock inte någon produktionsklar uppföljare till den i vissa läger så legendariska Monzan.

 Nya Opel Monza är ett koncept som enligt Opel ger en inblick i hur märket kommer att utvecklas under de närmaste åren. Monza är troligtvis det första vi ser av ett nytt formspråk och det betyder att framtida Opel-modeller kommer att se ut som vågor som slår mot kusten, det är i alla fall vad som har inspirerat designlaget vid utvecklingen av Monza.

 De gigantiska måsvingedörrarna och den sparsmakade inredningen kommer med all säkerhet inte att sättas i produktion på någon framtida Opel-modell men vissa linjer, till exempel det centrerade vecket på motorhuven och den kromade ribban i grillen kan mycket väl vara nya designgrepp som sätts i produktion inom kort.

 Allt designprat till trots är det måhända drivlinan som är mest intressant hos Monza. Opel har nämligen utgått från drivlinan i Opel Ampera/Chevrolet Volt och vidareutvecklat den flera steg. 1,4-litersmotorn som arbetar som räckviddsförlängare i Ampera har slängts ut till förmån för den trecylindriga 1,0-litersmotor som även lanseras i Adam i Frankfurt. I Monza har motorn konverterats för att drivas på gas. Intressant vore om även denna nyhet ingår i visionen om Opels framtid.