Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-opel-återförsäljare
090312-opel-återförsäljare
090312-opel-återförsäljare
090312-opel-återförsäljare

Opel-säljare samlar pengar för att rädda företaget

4 000 europeiska återförsäljare av Opel/Vauxhall har bestämt sig för att rädda GM:s krisdrabbade dotterbolag. Tillsammans ska de samla in 400 miljoner euro som ska användas för att köpa aktieandelar i företaget.

 Europas återförsäljare av Opel- och Vauxhall-bilar har inte gett upp hoppet om ett av GM:s alla sorgebarn. Tillsammans ska de rädda Opel/Vauxhall genom att köpa in sig i företaget. Euroda, som företräder omkring 4 000 Opel/Vauxhall-säljare i Europa, planerar att starta en fond för att samla in pengar till aktionen.

Planen är att alla säljare ska ta 150 euro från varje bil de säljer under de kommande tre åren och placera i fonden. På så sätt hoppas Euroda kunna få in 400 miljoner euro, motsvarande 4,5 miljarder kronor. Euroda är väl medvetna om att denna summa inte kommer att räcka till mer än en mindre del i Opel/Vauxhall, men de hoppas att aktionen ska sända en klar signal till den tyska regeringen, alla Opel/Vauxhall-anställda och inte minst till alla kunder.

Återförsäljarna i olika länder kommer att rösta om förslaget inom de närmaste veckorna och ett slutgiltigt beslut ska fattas när Euroda sammanträder den 15 maj. Eurodas ordförande Jaap Timmer säger till Automotive News att de olika återförsäljarna har cirka 125 000 anställda och att de är ansvarfulla företagare som kommer att göra allt för att rädda både sina anställda och sina investeringar.

För Opels och Vauxhalls ägare GM ser det bara mörkare och mörkare ut. I början av månaden gick företagets revisorer ut och varnade för att GM kommer att gå i konkurs om inte förlusterna stoppas omedelbart. Den tyska regeringen har dessutom, precis som den svenska, gett GM bakläxa på affärsplanen för Opel. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har satt hårt mot hårt och kräver att GM redovisar en bättre och mer trovärdig affärsplan. Den tyske inrikesministern Wolfgang Schäube är ännu hårdare i sin kritik och har sagt att det bästa för Opel vore om företaget gick i konkurs för att sedan rekonstrueras.

Läs mer