Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091020-opel-minibil
091020-opel-minibil
091020-opel-minibil
091020-opel-minibil

Opel söker partner för att bygga minibil

Opel vill bygga en jätteliten bil, men de har ingen att göra det med. Det är för dyrt att utveckla en helt egen minibil och Opel söker nu en partner som kan hjälpa till.

 Opel planerar att utveckla en sin minsta bil hittills. Det uppger i alla fall Alain Visser, marknads- och försäljningschef på Opel. De minsta segmenten växer så det knakar och småbilarna säljs i mängder när folk vill ha en mindre, snålare och miljövänligare bil. Nästan alla europeiska biltillverkare har redan minibilar i sina modellutbud, bortsett från Opel. Det ska det bli ändring på.

Visser säger till Automotive News att Opel överväger att utveckla en liten och praktisk bil som kan bli en vass konkurrent till exempelvis Fiat Panda, men tyskarna behöver en partner för att projektet ska bli lönsamt.

– Det här är det svåraste segmentet på marknaden för att tjäna pengar, så det är där många biltillverkare går samman, säger Visser till Automotive News.

Visser säger vidare att Opel mycket väl kan tänka sig att samarbeta med någon annan biltillverkare, men han vill inte peka ut någon speciell. Det här är inte första gången vi får höra om Opels eventuella minibilsplaner. I förra månaden avslöjade GM:s Europachef Carl-Peter Forster att Opel förmodligen kommer att lansera en minibil under det nya Magna-styret.

Samarbeten över gränserna är inget ovanligt i det så kallade A-segmentet. Fiat 500 och Ford Ka byggs i samma fabrik i Polen och i Tjeckien har PSA och Toyota en gemensam fabrik som spottar ur sig Citroën C1, Peugeot 107 och Toyota Aygo på löpande band. Inte heller Opel är någon nybörjare på området. Samarbetet med Suzuki har sedan flera år tillbaka resulterat i de två bilarna Agila och Splash.

Ingenting är spikat ännu men enligt Visser ska den nya bilen bli mindre än Agila/Splash men ändå ha plats för fyra vuxna. Då kommer vi genast att tänka på Opels läckra konceptbil Trixx från 2004 års Genèvesalong. Lilla Trixx var en kompakt och flexibel historia som mycket väl kan komma att låna designmässiga drag med Opels kommande minibil.

Läs mer

Test- & provkörningar