Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110227-opel-zafira-tourer110227-opel-zafira-tourer110227-opel-zafira-tourer
110227-opel-zafira-tourer Foto: Axel Wierdemann

Opel Zafira Tourer Concept – nya Zafira snart här?

Opel använder Genèvesalongen för att visa upp nästa generation familjebuss Zafira. Men det görs förstås under täckmantel – bilen som ställs ut i Genève är en lyxig långresebil med loungekänsla i interiören.

När Opel visade den första bilden på nya konceptbilen Zafira Tourer Concept gjordes det genom ett fejkat hologram. När det nu i veckan blir dags för bilen att ställas ut på bilsalongen i Genève blir det däremot på riktigt. Med konceptbilen Opel Zafira Tourer vill tyskarna ge oss en glimt av hur nästa Zafira kommer att se ut.

Nuvarande Zafira har hunnit bli gammal med sina sex år på marknaden och för att hänga med i konkurrenternas fart behöver Opel en ny Zafira. En sådan väntas komma inom det närmaste året. Hur kommer den då att se ut? Inte exakt som Zafira Tourer Concept, men troligtvis väldigt likt. Utförandet på konceptbilen tyder på att Opel vill att familjebilen ska bli lite finare och lite lyxigare. Opel talar inte alls om praktiska egenskaper för familjen, snarare om ljus och komfort. Designmänniskorna har försökt skapa en loungeliknande interiör där det mer handlar om att några få passagerare ska bre ut sig än att många passagerare ska tryckas in på liten yta.

– Vi förde över den avspända atmosfären i en lounge till ett fordon och skapade en bil som är en oas att må bra i, där man kan koppla av och njuta. Passagerarna kan luta sig tillbaka i ett bekvämt, rymligt rum där man verkligen vill vara, oavsett om det gäller en affärsresa eller en långresa, säger Mark Adams, Opels vice designchef.

Tidigare generationers Zafiror har gjort sig kända tack vare det smarta stolsystemet Flex7. I Zafira Tourer har detta vidareutvecklats mot det lyxiga hållet. Den tredje sätesraden kan fortfarande fällas undan och ge ett plant lastgolv. Med en knapptryckning kan den femsitsiga konfigurationen förvandlas till en fyrsitsig interiör. Tack vare en ny fällningsmekanism kan mittplatsen i baksätets andra rad fällas för att bli ett armstöd för passagerarna på ytterplatserna. Dessa skjuts sedan bakåt och inåt mot varandra för att ge passagerarna mer svängrum och benutrymme. Dessutom finns utdragbara fotstöd. Tycker du att nackstöden ser lite konstiga ut? Det är de, de tredelade nackstöden är elmanövrerade. Av säkerhetsskäl behålls förarens nackskydd i vertikalt läge när bilen är i rörelse men i "loungeläget" kan nackskydden, förutom förarens, fällas i 90 grader till horisontell position samtidigt som deras yttre partier kan vikas framåt för öka komforten.

Utvändigt går det att hitta drag från alla Opels senaste modeller. Längs med sidorna finns samma uppåtsvepta midjelinje som på Astra Sports Tourer, strålkastarnas LED-arrangemang påminner om Insignia och de tvättbjörnslika lampglasen från Ampera pryder även Zafira Tourer. Under skalet kommer nya Zafira att dela många komponenter med Chevrolet Orlando, under motorhuven på konceptbilen i Genève sitter en 1,4-litersturbo med start/stopp-system.

Läs mer

Test & provkörningar