Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oslo förbjuder dieselbilar – kan även bli aktuellt i Stockholm

Kommunfullmäktige i Norges huvudstad Oslo har tagit ett beslut om att förbjuda dieselbilar i staden under dagar med höga halter av luftföroreningar.

Beslutet om att förbjuda dieselbilar i Oslos tog stadens kommunfullmäktige i  onsdags och innebär att dieselbilar inte får köras i staden då luftkvaliteten har varit dålig i minst två dagar i sträck.

Att förbjuda dieselbilar ses som ett steg mot bättre luftkvalitet och för att underlätta för bland annat astmatiker. Målet är att i framtiden inte behöva gå ut med rekommendationer till astmatiker om att de bör stanna inomhus på grund av för höga halter av föroreningar i luften.

Innan förbudet kan träda i kraft måste norska vägverket NPRA godkänna kommunfullmäktiges beslut.

Notera att förbudet endast berör dieselbilar som inte har Euro 6-certifierade motorer. Sedan 1 september 2014 måste alla bilar som typgodkänns inom EU vara Euro 6-anpassade. 1 september 2015 måste alla bilar som registreras och säljs inom EU vara Euro 6-anpassade. I dagsläget säljs det 811 bilmodeller i Norge som är anpassade till Euro 6-normen, men samtidigt säljs det 1 195 modeller som inte är det.

Stockholm kan i framtiden ta efter Oslo och införa förbud mot dieselbilar.

– Det förslag som fattats i Oslo är intressant. Vi skulle vilja ha samma redskap för att få ordning på luften i Stockholm. Det här är ett sätt att få ordning på luftkvaliteten. Men för att få  det på plats i Stockholm krävs det att regeringen går vidare med saken först, säger Miljöpartiets Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.