Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oslo-London (211 mil) för billiga 47 kronor i drivmedelskostnad

Räckviddsångest och dyrare uppladdningar av batterierna, är det relevanta farhågor? Inte enligt YouTube-kanalen Fully Charged som kör en Tesla Model S mellan Oslo och London för 47 kronor.

https://youtu.be/pdNjSZWe21U

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Räckvidden för elbilar är kraftigt begränsad jämfört med bilar med förbränningsmotorer. Teslas bilar har längre räckvidd men är ändå långt ifrån bensin- och dieseldrivna bilar, men tack vare Teslas stationer med superladdade (Tesla Supercharger) som finns strategiskt placerade runt om i Europa är räckvidden faktiskt imponerande, även om man måste ta en kortare paus då och då. Laddningen är dock gratis.

Robert Llewelyn är programledare för Fully Charged på YouTube och avverkade tidigare i år sträckan Oslo-London på lite mer än två dagar. Han körde 210,7 mil genom Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Frankrike och England. Längs hela vägen stannade han till vid Teslas superladdare för att kunna köra vidare. Vid ett tillfälle passade han på att ladda vid ett hotell i Tyskland i samband med en övernattning. Det kostade honom 46,60 kronor. Enda utgiften för drivmedel på hela resan.

I slutet av filmen görs en jämförelse i drivmedelskostnader. Skulle Robert Llewelyn ha behövt betalat för uppladdningen av batterierna i den Tesla Model S P85 han körde skulle det ha kostat honom 1 143 kronor (baserat på ett genomsnittligt europeiskt elpris). Han räknade också ut att om han skulle köra en motsvarig bensindriven bil, exempelvis en Audi A8, BMW 7-serie eller Mercedes S-klass, så skulle resan ha kostat 3 149 kronor sett enbart till drivmedelsförbrukningen.