Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Österrike gör som Tyskland: uppdaterar och rabatterar dieselbilar

Den österrikiska regeringen har kommit överens med ett antal biltillverkare att deras dieselbilar ska uppdateras för lägre utsläpp. Ännu fler biltillverkare kommer dessutom att erbjuda dieselbilar till rabatterat pris om äldre dieseldrivna fordon lämnas som inbyte.

Dieselbilarnas vara eller icke vara är fortfarande en het potatis. För att motverka en eventuell nedgång i försäljningen tar biltillverkarna till ovanliga metoder. I exempelvis Tyskland, bilens hemland i Europa, återkallas 5,3 miljoner dieselbilar för att få mjukvaran uppdaterad vilket ska leda till lägre utsläpp av kväveoxider (men till vilket pris – sämre prestanda, högre förbrukning?). Dessutom erbjuder flertalet biltillverkare, inte enbart de tyska, rabatter. Den som kommer med en äldre dieseldriven inbytesbil kan få upp till flera tusen euro i rabatt vid köp av en ny.

Nu kopierar Österrike den tyska mallen. Den österrikiska regeringen har nämligen kommit överens med ett flertal biltillverkare om att uppdatera mjukvaran i omkring 600 000 dieselbilar. På så vis säger man sig sänka utsläppen av kväveoxider med 25-30 procent. Dock hävdar kritiker att det är ren utopi och att utsläppsminskningarna i stället landar på nästan försumbara 2-3 procent.

Uppdatering av bilarnas mjukvara ska genomföras av Volkswagen, Mercedes, Renault och eventuellt också BMW.

Andra biltillverkare ska i stället deltaga i det rabattprogram som den österrikiska regeringen har avtalat fram. Audi, Ford, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Opel, Porsche, Seat och Skoda är biltillverkarna som kommer att erbjuda rabatterade priser vid köp av ny bil. En äldre dieseldriven inbytesbil lär vara krav i de flesta, förmodligen alla, fall.

Regeringen har även kommit fram till att köp av ny elbil ska kunna ge upp till 10 000 euro, drygt 95 000 kronor, i rabatt.