Otydlig vägskylt ska kompletteras
Det har visat sig att många bilister inte förstår innebörden av vägskylten för tättbebyggt område. Skylten som betyder att högsta tillåtna hastighet är 50 km/h har inte fyllt sin funktion och måste nu kompletteras med vanliga hastighetsskyltar.
För nio år sedan började de vita skyltarna med svart stadssiluett dyka upp i landet. Skylten betyder att man kör in i en tätort och att tillåten hastighet är max 50 km/h. Enligt Gunilla Ragnarsson, trafikingenjör på Vägverket, är det många bilister som fortfarande inte har förstått skyltens innebörd.
– Är man ovan vid det här förstår man inte vad det handlar om, och bilisterna sänker inte hastigheten, säger hon till Sveriges Radio – Ekot.
Chester Bernsten, utredare på Vägverket, har en annan förklaring till problemet.
– När skylten infördes för drygt nio år sedan lät man kommunerna själva bestämma när det skulle göras. På vissa håll i landet gjorde man det mera frekvent och på andra områden var det inte så frekvent. Det kan vara första gången en del stöter på skylten över huvudtaget, även fast den har funnits ett bra tag, säger han till TT.
Skyltarna för tättbebyggt område sitter ofta på vägsträckor som fungerar som genomfarter och det är inte många bilister som sänker hastigheten till 50 km/h. När skyltarna var nya var det nog många som överraskades av hastigheten sänktes till 50 km/h, vilket som bekant kan få kostsamma följder. SR – Ekot rapporterar att Vägverket nu har beslutat att de otydliga skyltarna ska kompletteras med vanliga hastighetsskyltar som tydliggör vad som gäller. Från och med den 1 november gäller även nya regler på området. Det finns numera regeringsbeslut på att alla hastigheter ska märkas ut med ett märke för hastighetsbegränsning.
Trots kritiken anser Gunilla Ragnarsson att ansvaret inte vilar på Vägverket. Till SR – Ekot säger hon att det inte enbart är Vägverkets uppgift att informera om vad som gäller. Även om Vägverket, genom att komplettera skyltarna, medger att de har gjort fel, menar Gunilla Ragnarsson att det främst ligger på bilistens ansvar att hålla sig informerad.
– Man är alltid skyldig att ta reda på vad vägmärken betyder. Vi är skyldiga att hålla reda på alla lagar och förordningar, säger hon till SR – Ekot.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se