Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bilweb Auctions

Ovanliga bilar säljs på auktion i dag!

En stor svensk bilsamling säljs på auktion nästa vecka. Det är auktionsfirman Bilweb Auctions som har fått förtroendet att sälja en samling med ett 60-tal bilar.

Bilsamlingen kommer att visas för intresserade i dag, fredag 23 oktober, i värmländska Jössefors. På morgonen torsdagen den 29 oktober startar nedräkningen på Bilweb Auctions. Budgivningen sker online under veckan fram till avslut.

– Samlingen finns i dag norr om Arvika i Värmland. Det handlar framförallt om flera ovanliga modeller från 20-talet och 30-talet. Men i samlingen finns också modernare bilar som en Mercedes 220 SE coupé från 1963, en jättefin Volkswagen Karmann-Ghia Typ 3 från 1965 och en risig Porsche 356 från 1964, säger Michael Luft, ansvarig för Bilweb Auctions.

– Vi räknar med stort intresse från hela Europa eftersom det finns flera intressanta modeller från England, Frankrike och Tyskland, säger Michael Luft.

Hur påverkar pandemin auktionsmarknaden?
– Det är faktiskt fler än vanligt som hör av sig. Vi har också haft mer trafik på auktionerna och högre bud under pandemin. Det verkar som om folk med bilintresse vill ha något att göra när de inte kan resa utomlands. Då tittar man på nätet efter bilar. Vi har många utländska kunder. Vill de inte åka hit och undersöka bilen så kan vi förmedla kontakt med oberoende besiktningsmän. På den här auktionen har vi en Volkswagen Karmann-Ghia Typ 3. Vi hann knappt lägga upp den innan en amerikansk samlare ringde upp mig och sa att han ville ha den, säger Michael Luft. 

De flesta av bilarna på auktionen har ett till det yttre slitet skick. Tyvärr är det påfallande många vars motor inte går runt. Men det kan också betyda att det finns stora fyndmöjligheter för den som är villig att ta en risk.
Att få liv i en motor från 30-talet kan vara en utmaning, men en rolig sådan.

– Oftast är det inga större problem att få motorerna att lossna. Man får ta av toppen och hälla i lampolja i cylindrarna och låta det stå, säger Michael Luft.

Mina favoriter på auktionen

Foto: Bilweb Auctions

AMC Pacer X 1975
En designikon från 1975. Motorn lär inte vålla några större problem, i värsta fall kan den bytas ut. Men inredningen ser en smula anfrätt ut, även om den i stora drag är hel. De stora glasytorna gör bilen till ett drivhus sommartid, soliga dagar vill man ha luftkonditionering. Auktionsfirman bedömer värdet till 60 000-80 000 kronor vilket förefaller optimistiskt. Då bör vara garanterat körbar, besiktigad och med snygg klädsel.
Bedömt värde: 60 000-80 000 kr.
Länk: Se bilen på auktionen 

Foto: Bilweb Auctions

Mercedes 350 SL 1972
Dallas-moppen har i många år varit en klassiker. En kul modell som känns som en veteran att köra – den ger en 70-tals känsla, och då menar jag inte bara att varvtalet är olidligt högt med den ovanliga manuella lådan. Kör man med 4:an låter det som 3:an ligger i. Men samtidigt är den en av de mest bekymmersfria klassikermodellerna man kan tänka sig, rentav vardagsduglig. Jag tror den kommer att locka många budgivare, att den har stått avställt i 35 år bör inte avskräcka Mercedes-entusiasten.
Bedömt värde: 90-120 000 kr.
Länk: Se bilen på auktionen 

Foto: Bilweb Auctions

Rover 3500 V8 1974
En av de mysigaste 70-tals modellerna man kan tänka sig. Med V8 hänger man lätt med dagens trafikrytm, även på motorväg. De här modellerna hade normalt inte servostyrning som standard, men den sena årsmodellen kan ha det. Värt att kolla, för annars är de ganska tungstyrda. Synd att inredningen har tagit skada av den långa förvaringen, men det mesta kan repareras. Jag tror inte den kommer i närheten av det bedömda värdet på 50 000-70 000 kronor, trots att den verkar frisk i plåten.
Bedömt värde: 50 000-70 000 kr.
Länk: Se bilen på auktionen 

Foto: Bilweb Auctions

BMW 501 Saloon Barockängel 6-cyl 1954
BMW hade en märklig modellpalett på 1950-talet. Man tillverkade miniatyrbilar och lyxbilar, men inget däremellan. Barockängeln är lyxmodellen som aldrig riktigt lyft värdemässigt trots låga tillverkningstal och en spännande design. Denna bil har stått undanställd i bilsamling sedan 1970-talet. Hel och relativt komplett säger auktionsfirman. Jag tror att det blir frisk budgivning, även från tyska spekulanter.
Bedömt värde: 90 000-130 000 kr.
Länk: Se bilen på auktionen 

Vilka är dina favoriter på auktionen? Alla objekt ser du här!