Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ovanliga Saab-bilar skrotas – fans upprörda

Flera ovanliga modeller från konkursens Saab har hamnat på bilskrotar i Västsverige, rapporterar entusiastsajten Saabsunited. Nu är Saab-fansen upprörda.

Det är en bild på en Saab 9-5 Sportcombi av senaste (och sista?) generationen på en bilskrot i Angered utanför Göteborg som väckt Saab-entusiasternas ilska. Flera Saab-fans uppger att de försökt köpa loss den ovanliga bilen från skroten, utan att lyckas. Bilen ska nämligen skrotas enligt avtal med Saabs konkursförvaltare – och det finns ingen chans att köpa den.

Bilen är heller inte den enda som ska skrotas, eller som redan har blivit skrotad. Enligt uppgifter från entusiastsajten Saabsunited ska ett flertal Saab 9-5 Sportcombi redan ha mött skrotningsdöden, liksom bland annat en del av de prototyper som designern Jason Castriota använde för den nya Phoenix-baserade 9-3-modellen, under Victor Mullers ledning, som aldrig blev av.

Vad är då orsaken till att dessa bilar skrotas? Jo, flera av dem har agerat prototyper i utvecklingsarbeten, och kan därmed ha teknik som inte är färdigutvecklad eller redo för de bilar som skulle rulla på vägarna – vilket i sin tur skulle kunna ställa till problem för ägare och verkstäder. En del av bilarna var också registrerade hos Transportstyrelsen som Holden i stället för Saab, vilket understryker att det rör sig om prototyper.

Saab-entusiasterna försöker nu få Nevs, som köpte Saabs konkursbo, att genom konkursförvaltarna kunna ta hand om vissa av bilarna och ställa dem på Saab-museet i Trollhättan.

Saab 9-5 Sportcombi skrotas – länk till Saabsunited.com