P-böter till oskyldiga efter missar hos Transportstyrelsen

Felavläsning hos inläsningsmaskiner hos Transportstyrelsen har gjort att parkeringsböter skickats ut till oskyldiga – med fordon som i vissa fall stått parkerade hundratals mil från den rapporterade platsen förseelsen. Är du drabbad?

Personer från Västerbotten, Skåne och Stockholm tillhör de drabbade, som fått felaktiga parkeringsböter utfärdade för förseelser i bohuslänska Lysekil. En man i Umeåtrakten, som Lysekilsposten intervjuat, fick en betalningspåminnelse för en parkeringsböter på sin snöskoter – som stått parkerad i just Umeå, runt 100 mil från den påstådda platsen för förseelsen. En annan drabbad befann sig på en konferens 25 mil från Lysekil, när han enligt boten ska ha parkerat fel i staden.

Polisen i Lysekil har blivit inkopplad, och tidningen Lysekilsposten har pratat med polisinspektör Mikael Roos, som instämmer i att böterna är felaktiga. ”Skulle han ha parkerat sin snöskoter i Lysekil? Det är ju jättekonstigt”, säger han i ett uttalande.

Orsaken till de felaktiga parkeringsböterna är inläsningsmaskinerna hos Transportstyrelsen, som läser av registreringsnumren på de utfärdade bötesblanketterna. Blanketterna som utfärdas i Lysekil fylls i för hand, och inläsningsmaskinerna har helt enkelt tolkat registreringsnumren fel.

Vi har tidigare berättat om att parkeringsböter skickats ut felaktigt, bland annat till en äldre snöskoterägare i norrländska Rantajärvi. Och trots att böterna skrivits ut på uppenbart felaktiga grunder tvingas man betala böterna innan man bestrider dem, för att undvika betalningsanmärkning.