Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ron Alder W Photography

Pagani Zonda ger aldrig upp – här är Zonda 760RSJX

15 år gammal och ”still going strong”. Italienska supersportbilen Zonda vill aldrig kasta in handduken, för här kommer ännu en modellversion – 760RSJX.

Det var sommar och det var varmt. I kalendern stod det 2013 och det var premiärvisning av Pagani Zonda Revolucion som sades vara den sista Zonda-versionen. Men så blev det alltså inte.

Nu, 15 år efter modellens inträde på marknaden, presenteras Zonda 760RSJX. En specialversion som byggs i ett endaste exemplar och som har levererats till Hong Kong.

Du som har minne som en guldfisk (det har ju motbevisats att guldfiskar skulle ha dåligt minne) kommer kanske ihåg att vi i somras skrev om och visade bilder på en turkos ”Zonda X”. Det är just denna Zonda, men då visste vi inte att den skulle heta 760RSJX.

Foto: Ron Alder W Photography

Zonda 760RSJX är väldigt lik Zonda Uno (på svenska klingar namnet inte lika fräckt som på italienska) som 2010 levererades till Sheikh Abdullah bin Nasser Al-Thani, en av de bilintresserade i Qatars kungafamilj. Färgställningen är snarlik. Sheikh Abdullah bin Nasser Al-Thani verkade dock inte vara helt nöjd med sin bil, så han lade under 2011 ut den till försäljning för motsvarande 17 miljoner kronor. Han kanske behövde lite snabba stålar?

De må vara lika, Zonda 760RSJX och Zonda Uno, men maskinen som får nackhåret att resa sig (den är ju monterad strax bakom stolsryggarna) har en lite annorlunda konfigurering i senaste Pagani-alstret. 760 hästkrafter plockas ur den 7,3 liter stora AMG-V12:an. Zonda Uno hade bara 700.

Det lär ge 0-100-tider på runt tre sekunder och toppfart i trakterna kring 350 km/h.

Lär vi få se fler Zonda-versioner i framtiden trots att Zonda ska vara nedlagd och begraven i och med att det finns en ersättare i Huayra? Troligtvis får vi det. Zonda är ju bara 15 år gammal...

Fler bilder hittar du hos gtspirit.com.

Foto: Ron Alder W Photography
Foto: Ron Alder W Photography